IPSOS ZA NOVU TV

TERENSKO ISTRAŽIVANJE Nastavlja se pad Mosta, zadržava li HDZ glasače u svojoj najjačoj utvrdi?

 Vlado Kos, Nikša Stipaničev, Tonči Plazibat, Srđan Vrančić, Goran Mehkek / Hanza Media

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2016. pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 19. kolovoza i 4. rujna 2016. Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske.

Večeras su objavljene procjene za 7., 9. i 10. izbornu jedinicu. U svakoj izbornoj jedinici maksimalan broj mandata je 14.

7. IZBORNA JEDINICA: NARODNA KOALICIJA VODI, BANDIĆ MOSTU UZEO MANDAT

Narodna koalicija u 7. izbornoj jedinici, koja se proteže od Jaruna do Novog Vinodolskog, prva je lista s osvojenih 35,6% potpore birača, za njima je HDZ sa 31% potpore. Slijede ih tri stranke - doslovno prsa u prsa. Bandić Milan 365 koalicija ima 8,9%, MOST ima 8,8%, a Živi zid ima 8,7%.
I čini se da je tu više manje sve jasno kod podjele mandata. Narodna koalicija osvaja 6 zastupničkih mandata, HDZ ima 5 zastupnika. A po jednog zastupnika imaju Bandićeva koalicija, MOST i Živi zid. Tu je MOST izgubio jednog zastupnika kojeg mu je preotela Bandićeva koalicija. Svi mandati su vrlo izvjesni, tako da nema mandata koje smatramo „graničnim“ mandatima.

HDZ U 9. IZBORNOJ JEDINICI NAJJAČI - ALI NE KAO PRIJE

Lika i Sjeverna Dalmacija su i dalje politički najjača utvrda HDZ-a. Sada osvajaju 46,4% potpore birača. Daleko iza njih je Narodna Koalicija, s potporom od 24,1% posto. Potom slijedi MOST, koji uživa potporu od 13,4%, Živi zid je na 6%, a u mogućnosti da se nađe u podjeli mandata je i Bandićeva koalicija, koja se nalazi blizu praga s 3,8%.

U mandatima, HDZ bi osvojio 7 mandata, Narodna Koalicija imala bi 4 mandata, MOST 2, a Živi zid 1 mandat. No, u toj izbornoj jedinici 1 je mandat granični i pripada Živom zidu, no za njega se još bore i mogu ga osvojiti i Bandićeva koalicija ili HDZ. Znači, za taj jedan granični mandat bore se trenutno tri stranke!

U 10. IZBORNOJ JEDINICI HDZ PRVI - ALI SLABIJI, MOST GUBI MANDAT

Još jedna dalmatinska izborna jedinica, koja obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvansku županiju daje potporu HDZ-u s 38,8%. Slijedi Narodna koalicija s 28%. Zatim slijedi MOST koji ima potporu od 17,1%, a tu su još i Živi zid s 5,3% te stranka PAMETNO s 4%.

U mandatima, HDZ bi osvojio 6 mandata, Narodna koalicija njih 5, a MOST 3. I u ovoj izbornoj jedinici samo je jedan granični mandat i to mandat MOSTA. Moguće je da ga ta stranka izgubi. A ako ga oni izgube, onda bi taj mandat mogao pripasti HDZ-u, i time dodatno učvrstiti snagu sa sedmim mandatom. No, mogao bi možda pripasti i Živom zidu ili stranci PAMETNO, kojima bi to bio jedini mandat u 10. izbornoj jedinici. Dakle, za taj jedan mandat bore se četiri opcije.

Koliko je vjerojatno da će ispitanici izaći na izbore i glasovati?

U 7. izbornoj jedinici 69 posto ispitanika će sigurno glasovati, njih 15,7 posto kaže kako će vjerojatno glasovati, 8,2 posto sigurno neće glasovati, 3,9 posto ispitanika kaže kako vjerojatno neće glasovati, a njih 3,1 posto još ne zna.

U 9. izbornoj jedinici 65,4 posto ispitanika se izjasnilo kako će sigurno glasovati, 17,7 posto kaže kako će vjerojatno glasovati, 8 posto sigurno neće glasovati, 6,3 posto ispitanika kaže vjerojatno neće glasovati, a njih 2,6 posto još ne zna.

65,5 posto ispitanika u 10. izbornoj jedinici izjasnilo se kako će sigurno glasovati, njih 17,9 posto će, kažu, vjerojatno glasovati, 7,0 posto ispitanika kaže kako sigurno neće glasovati, a 6,6 posto vjerojatno neće glasovati. Njih 3 posto još ne zna.

Koga bi nakon izbora voljeli vidjeti na vlasti?

U 7. izbornoj jedinici 22 posto ispitanika na vlasti bi voljelo vidjeti HDZ s Mostom, 19,9 posto ispitanika na vlasti bi nakon izbora najradije vidjelo koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom, a takozvanu 'veliku koaliciju' SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ na vlasti bi voljelo vidjeti 8,4 posto ispitanika. Zanimljivo je kako bi čak 21,7 posto ispitanika na vlasti voljelo vidjeti nekog drugog, a 11,3 posto ih je sigurno kako nas čekaju još jedni izbori vjerujući da nitko neće osigurati potrebnu većinu. 9,3 posto ispitanika kaže kako im je svejedno tko će biti na vlasti, a njih 7,7 posto, ne zna koga bi radije vidjeli na vlasti nakon nedjeljnih izbora.

Ispitanici u 9. izbornoj jedinici u najvećem broju, baš kao i oni u sedmoj, nakon izbor na vlasti bi voljeli vidjeli HDZ s Mostom. Tako je odgovorilo 40,6 posto ispitanika. Njih 12,9 posto na vlasti bi radije koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom dok bi 4,1 posto ispitanika na vlasti voljelo vidjeti veliku koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ-a. 19,3 posto ispitanika na vlasti bi radije pak nekog drugog, a 4,4 posto ih vjeruje kako ćemo ponovno na izbore jer nitko neće osigurati potrebnu većinu. 10,8 posto ispitanika reklo je kako im je svejedno, a njih 7,7 posto ne zna.

U 10. izbornoj jedinici najviše ispitanika, točnije njih 32,5 posto, nakon izbora na vlasti bi voljelo vidjeti HDZ s Mostom. Njih 18,4 posto voljelo bi na vlasti vidjeti SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom. Veliku koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ-a na vlasti bi radije 1,8 posto ispitanika. 16,5 posto ispitanika na vlasti bi pak radije nekog drugog, a njih 9,9 posto smatra kako ćemo ponovno na izbore jer nitko neće osigurati dovoljan broj mandata. 13,6 posto ispitanika kaže kako im je svejedno, a njih 7,3 posto ne zna.

Bez obzira na preferencije ispitanika, što očekuju - tko će pobijediti na izborima i sastaviti buduću vladu?

U 7. izbornoj jedinici 27,5 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom. 24 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom dok njih 10,2 posto smatra kako će se Vlada sastavljati od takozvane 'velike koalicije' - SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 18,5 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 8 posto kazalo je kako im je svejedno, a 11,8 posto ih ne zna.

U 9. izbornoj jedinici 42,7 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom; 14,1 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom dok njih 5,4 posto smatra kako će se Vlada sastavljati od takozvane 'velike koalicije' -SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 15,3 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 10,3 posto je svejedno, a 12,3 posto ih ne zna.

Najviše ispitanika iz 10. izborne jedinice, njih 38 posto očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom. Da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom očekuje 21,8 posto ispitanika, a 2 posto ih smatra kako će se Vlada biti sastavljena od takozvane 'velike koalicije' - SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 13,2 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 11,1 posto je svejedno, a 13,9 posto ih ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:15