KOMENTAR NA REZULTATE

KAKO ANALITIČARI VIDE ISHOD IZBORA 'Ljevica još 10-ak godina neće doći ni blizu vlasti!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2016. u 16:35

Bruno Konjević / Dragan Matić / Hanza Media

Milanovićevu odluku da se više ne kandidira za predsjednika SDP-a politički analitičar Dražen Lalić smatra logičnim potezom, dok Nino Raspudić ocjenjuje da to neće spasiti ljevicu u tradicionalno konzervativnoj Hrvatskoj u kojoj ljevica još 10-ak godina neće doći "ni blizu vlasti".

Ljevica u Hrvatskoj idućih 10-ak godina neće doći "ni blizu vlasti", prokomentirao je Nino Raspudić za Hinu rezultate jučerašnjih izbora koji su, kaže, jasno potvrdili -  da je hrvatsko biračko tijelo većinom konzervativno i sklonije desnoj opciji te da je "prirodna, normalna situacija da je HDZ na vlasti". Stoga bi, kaže, bilo "iluzorno očekivati da će s promjenom na vrhu, SDP automatski skočiti po popularnosti".

Pritom podsjeća na sve probleme koje je HDZ sada imao - od afere Karamarko i rušenja vlastite vlade, nakon kojih se, kaže, pokazalo koliko im je malo potrebno da se konsolidiraju i  dođu u situaciju relativnog pobjednika.

Ponovno se, kaže, pokazalo da HDZ gubi vlast samo kada ima vlastite, unutarnje probleme. "Prvi je put to bilo 2000. kada su se HDZ-ove frakcije degradirale stranku u borbi za Tuđmanovo naslijeđe. Drugi je put - nakon neobjašnjenog Sanaderova odlaska i svih afera koje su počele izbijati na vidjelo. Iako je Jadranka Kosor taj mandat izgurala do kraja, bilo bi umijeće da SDP tada nije došao na vlast", ističe Raspudić.

No, očito je, kaže, i da HDZ neće moći sam formirati vlast i da nas čekaju slična natezanja s Mostom, kakvima smo već svjedočili prije nekoliko mjeseci.

Naime, po njegovoj ocjeni, najvjerojatnije je da će HDZ formirati vladu s Mostom, nešto je manja vjerojatnost da im to neće uspjeti i da će se ići na nove izbore. Najmanje vjerojatnim i lošim rješenjem ocjenjuje nekakve druge koalicije ili vlade HDZ-a s ostalim strankama, bez SDP-a i Mosta.

Stabilnost eventualne buduće vlade HDZ-a i Mosta ovisit će, kaže, o planovima Mosta. "Mislim da je Plenković u komotnijoj situaciji i manje vezan za neke interesne krugove od Karamarka i u tom smislu može napraviti zdravije partnerstvo s Mostom", ističe Raspudić.

Predviđa i da će se  osnovna politička borba u Hrvatskoj u predstojećem razdoblju  voditi između "euroatlantista" s jedne i "suverenista" s druge strane, kako u samom HDZ-u tako i šire na političkoj sceni.

Politički analitičar Dražen Lalić, upitan za odluku Zorana Milanovićeva da se više ne kandidira za predsjednika SDP-a, ocijenio je kako je to logičan potez.

"Postoje potezi koje čovjek mora povući. Situacija je takva, prilike su takve", kazao je Lalić Hini. 

Ustvrdio je da Milanović, i da odluči kandidirati za predsjednika ne bi pobijedio na unutarstranačkim izborima - jer nema argumente.

"Doživio je veliki poraz - manje što se tiče broja mandata, više što se tiče glasova. Dobili su 100.000 glasova manje nego na prošlim izborima, a na prošlim izborima manje nego prije. Očito je da SDP mora promijeniti svoje vodstvo i politiku. To je logična stvar. Ovi izbori su mu bili posljednja velika šansa i izgubio je", naglasio je Lalić.

Izdvajamo

Iz drugih medija