RIJEČ ANALITIČARA

PUHOVSKI 'Pobjednica je Kolinda'; TROGRLIĆ 'Milanović je bio uvjerljviji'; RELKOVIĆ 'Jedna stvar mi je zapela za uho'

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je Kolinda Grabar-Kitarović dobila ovo sučeljavanje jer je djelovala uvjerljivije, a Zoran Milanović nije bio dovoljno koncentriran.

- Ništa novo nismo čuli, ali ovaj put su se porječkali puno otvorenije nego u ranijim sučeljavanjima, a pitanja su u prvom dijelu išla više na ruku Kolindi Grabar-Kitarović. No, neovisno o tome, po mome sudu ona je pobjednica jer je ostala mirna i pričala je svoje, Milanović nije bio agresivan, nego nije bio koncentriran, neka pitanja nije čuo, neka je promašio, a ona je djelovala uvjerljivije i mislim da je dobila ovo sučeljavanje – kaže Puhovski.

Jerko Trogrlić, PR stručnjak, kaže kako se ne može govoriti o izrazitom pobjedniku, ali da je Milanović u prvom dijelu bio uvjerljivo bolji, kasnije se to razvodnilo, a za Grabar-Kitarović ne može reći da je bila loša.

- Zanimljiv je bio napad na Milana Bandića od strane Milanovića i čini mi se da bi jedino to što smo čuli možda eventualno moglo utjecati na rezultat izbora. Očito su u njegovu stožeru procijenili da im za pobjedu u Zagrebu to treba, da je njemu popularnost na niskim granama, vjerojatno je riječ o strateškoj odluci. Ona tu nije odustala od pozicije da brani presumpciju nevinosti. Vidjet ćemo može li to presuditi izbore – kaže Trogrlić.

Zapelo mu je, kaže, i za uho da Grabar-Kitarović ne bi surađivala s političarima ekstremnim desničarima, a ranije je plan bio privući Škorine birače.
Analitičar Ivica Relković ne može reći da je netko pobijedio, ocjenjuje ovu debatu kao punu vrijeđanja gdje su očito međusobni animoziteti isplivali do kraja, te sumnja da time mogu privući apstinente da izađu na izbore.

- Ako se prihvati ovakva razina vrijeđanja kao dominantni okvir sučeljavanja, to ne ne može koristiti ni onome za kojeg smo mislili da je jači. Tu Milanović nije dobio nikakvu prednost, a mislim na sve tri debate, pri čemu ne mislim da je Grabar-Kitarović dobila te birače, nego ovakav tip debate više odgovara onome koji može povući stranačku vojsku – kaže Relković.

Dodaje kako bi i manja i vrlo velika izlaznost bila prednost Zoranu Milanoviću. Ako je mala to znači da HDZ nije uspio pridobiti Škorine birače, a jako velika znači da je velik broj protestnih glasova. Grabar-Kitarović bi mogla odgovarati srednje velika izlaznost jer bi to bio znak da se HDZ mobilizirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:18