WASHINGTON MAIL

Američki politički uragan

 Jonathan Ernst / REUTERS

Dok su prirodni uragani harali obalnim Teksasom i Floridom, Washington se suočavao sa svojim nezaustavljivim političkim uraganom čije je ime Donald Trump.

Dok se predsjednik provukao kroz kontroverzno ljeto, jesen obećava da će biti još divljija i vjerojatno destruktivnija. Tijekom Trumpovih sedam mjeseci u uredu Bijela je kuća bila u neprestanom previranju, što je vidljivo u smjeni savjetnika za nacionalnu sigurnost, predstojnika ureda, dva direktora komunikacija i više drugih predsjednikovih savjetnika. Kaos je djelomično stavljen pod kontrolu zahvaljujući generalu Johnu Kellyju koji je doveden iz Ministarstva domovinske sigurnosti za novog predstojnika ureda. No, predviđa se još smjena i ostavki, a nije jasno ni koliko će dugo sam Kelly ostati u uredu. U mnogim aspektima Trump nastoji voditi američku administraciju kao patrijarh obiteljski posao.

On ima malo iskustva u upravljanju u politici. Kad naiđe na otpor, njegov je instinkt da napadne ili otpusti oponenta. Kad se suoči sa skandalom, on namjerno generira sukob kako bi skrenuo pozornost i minimizirao posljedice. Trump je donio niz predsjedničkih odluka koje su razbjesnile ili otuđile široke sektore puka, uključujući hispanoameričke imigrante, američke muslimane i antirasiste svih boja. Njegov pokušaj zabrane putovanja iz nekih muslimanskih zemalja na sudovima je doveden u pitanje i doživio je oštre napade organizacija za ljudska prava.

Trump se općenito doživljava kao osoba koja stvara podjele loveći na neznanje, predrasude i strah. Predsjednik je također bijesan zbog nesposobnosti Kongresa, koji kontroliraju republikanci, da donese ikoji važniji zakon koji je on obećao biračima tijekom kampanje. Posebno je neuspjeh novog programa zdravstvene zaštite pokazao da čak i republikanska Bijela kuća ne može jamčiti rušenje demokratske politike. Svađe između Trumpa i republikanaca su prštale tijekom ljeta. Lideri republikanaca žalili su se da je predsjednik nedovoljno angažiran u agitiranju unutar stranke, duboko podijeljene između tradicionalnih konzervativaca, neokonzervativaca, populista i umjerenih.

Osim toga, republikanci i demokrati su potpuno polarizirani u Kongresu i čini se da će republikanska većina, bez određene podrške demokrata, ostati paralizirana unutarnjim prepirkama. U potezu bez presedana ovih se dana Trump okrenuo demokratskim liderima kako bi dobio podršku za tromjesečno produljenje granice zaduženja i mogao bi nastaviti raditi s njima na drugim zakonima. Republikanski su lideri smrtno uvrijeđeni zbog Trumpova demokratskog okreta i konačno su shvatili da predsjednik nema ideologiju ni posebnu politiku.

On je primarno zainteresiran za ostvarivanje zakonskih pobjeda koje se pozitivno reflektiraju na njega. Sada želi povećati svoju podršku u javnosti koja je tijekom ljeta pala na manje od 35 posto. A još zloslutniji scenarij je Kongres koji ubrzo počinje s radom, uz Trumpa koji očekuje žurno prihvaćanje ključnih zakona. On će brzo postati frustriran i napadati različite kongresnike. Prihvaćanje porezne reforme ostat će točka spora između republikanskih frakcija, posebno konzervativaca koji su za biznis i zagovaraju niže korporativne poreze te populističkih nacionalista koji traže smanjivanje poreza za radničku klasu.

Prihvaćanje novog proračuna bit će izuzetno sporno ne samo zbog ideoloških razilaženja, nego i zato što svaki zastupnik želi zadovoljiti zahtjeve svoje izborne jedinice posebnim prijedlozima za trošenje. Prihvaćanje zakona o infrastrukturi, koji podupire Trump, bit će iznimno skupo u trenutku kada će do nebesa skočiti troškovi obnove zbog katastrofe u Teksasu i na Floridi. A Trumpovo obećanje iz kampanje o gradnji zida na granici s Meksikom teško će se ostvariti jer mu se protivi većina u Kongresu.

Povrh ovih teških vremenskih nepogoda nad glavnim gradom, još će jedna velika oluja zahvatiti Washington sljedećih mjeseci. Posebni izvjestitelj FBI-a i nekoliko kongresnih odbora istražuju navodne tajne dogovore Trumpove kampanje i Kremlja te utjecanje na predsjedničke izbore 2016. godine. Svaki dan donosi nova otkrića o mogućim nelegalnim kontaktima između predstavnika Trumpove kampanje i ruskih dužnosnika. Među optužbama su i sumnje da je ruska tajna služba pribavila Trumpovim ljudima e-mailove ukradene Hillary Clinton i Demokratskom nacionalnom odboru.

U zamjenu, Trumpovi su suradnici mogli omogućiti rusku dezinformacijsku kampanju nad odabranim društvenim skupinama u tri najneizvjesnije države u središnjem dijelu zemlje. Dodatno, sam je Trump pod istragom zbog moguće opstrukcije pravosuđa jer je pokušavao zataškati razne istrage izborne kampanje i svoje nejasne poslovne veze s ruskim oligarsima. U posljednjem obratu se Robert Mueller, posebni savjetnik koji istražuje Trumpa, usredotočio na ključne predsjednikove pomoćnike i s njima kani ubrzo razgovarati.

Svi su oni bili svjedoci kritičnih događaja tijekom izbora i prvih mjeseci predsjedništva. Ključni događaji podrazumijevaju Trumpovo smjenjivanje Jamesa Comeyja, direktora FBI-a, zbog njegove "ruske istrage" i muk Bijele kuće na otkriće da je bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn bio podložan ruskoj ucjeni. Trump je također odigrao ulogu u skiciranju zavaravajućeg priopćenja u odgovoru na otkriće da je njegov sin Donald Trump Jr. tijekom izborne kampanje održao sastanak s Rusima koji imaju veze s Kremljem.

Na to se sada gleda kao na moguću opstrukciju pravde. Svakim danom oluja u Washingtonu postaje sve strašnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:24