IZA KULISA

Bernardić će se morati jako promijeniti jer dosad je bio partijski aparatčik

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Kako se predviđalo, novi predsjednik SDP-a postat će Davor Bernardić i Ranko Ostojić, koji su u prvom krugu osvojili mnogo više glasova od Orsata Miljenića i Tonina Picule. Ili preciznije, ako ne dođe do ogromnog iznenađenja, Bernardić će preuzeti Socijaldemokratsku partiju Hrvatske. A to znači kako treba očekivati bitno drukčiji, postmilanovićevski SDP, i politički i kadrovski.

Hoće li biti i bolji, znat će se za koju godinu. Za početak, treba li unaprijed otpisati Ranka Ostojića? Nije gotovo sve dok nije gotovo, ali Ostojićeve šanse su izrazito male, koliko god Facebook i društvene mreže vrve anonimnim SDP-ovcima koji hejtaju Bernardića. Stvarnost je drukčija, socijaldemokratsko članstvo je pokazalo da želi zaokret i podržalo kandidata iza kojega nije stao nijedan jedini pripadnik SDP-ova etablišmenta. Što misle o aktualnoj ekipi koja vodi SDP pokazalo je slabašnih 16 posto glasova za Orsata Miljenića, iako su ga podržali skoro svi nekadašnji Milanovićevi ministri.

Ranko Ostojić također je slika i prilika svojeg donedavnog šefa i osvojio je 22 posto, prije kao zahvalnost za dugogodišnju vjernost SDP-u nego kao onaj koji jamči bolji SDP. Može li Bernardić revitalizirati Socijaldemokratsku partiju? U ovom trenutku to je jako težak zadatak i čak nije isključeno da će se u SDP-u najprije morati suočiti s lošim rezultatom na idućim lokalnim izborima. Usto, Bernardić će se morati jako promijeniti jer do sada je bio partijski aparatčik, a idući tjedan mogao bi postati lider opozicije.

Za razliku od Milanovića, koji se rješavao neistomišljenika, on može pokazati političku mudrost i zadržati Grbina, Hajdaš-Dončića, Obersnela i još neke koji ga nisu podržavali. Novi lider SDP-a imat će širok prostor za pokazati koliko vrijedi. Znači li to da SDP treba skrenuti ulijevo? Da, kada je riječ o antifašizmu ili obrani od klerikalizacije Hrvatske. Ali u svakodnevnim životnim pitanjima SDP će biti uspješan koliko će biti kvalitetna rješenja koja će ponuditi, a ne zbog kvaziljevičarenja i ideoloških floskula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:10