OŠTRI REZOVI

BORIS VLAŠIĆ: NE TREBA PREMIJERU PLENKOVIĆU SAVJETNIK ZA KOMUNIKACIJU, NEGO STAV On sasvim dobro i jasno komunicira, i to najčešće neodlučnost

 
Krešimir Macan
 Boris Kovacev / HANZA MEDIA

To bi vrijedilo vidjeti, razgovor Kreše Macana, majstora za PR i Andreja Plenkovića.

- Izvolite, Plenki, sjedite! Mogu vas zvati Plenki? Svi vas zovu Plenki. Mislim, mogu i drukčije, mogu Ivo, kao Josipovića? Ili Željko, kao Keruma? Njega sam probao zvati Žac, ali se nije odazivao, znate te Dalmatince… Dobro, može i predsjedniče. Koji je vaš slučaj? Kako želite izgledati? Radimo li na ideji da ste eurohadezeovac ili smo na grund levelu, obični hadezeovac? Imamo li euroštih ili naš? Dosta nam je to važno da znamo hoćemo li biti kul ili uvijek nosimo kravatu zategnutu do vrata. Znate ono, ako si kul, onda može i samo košuljica, raskopčano gornje dugme, pardon, gumb, puce. Kako želite da to zovemo? S druge strane, ako želite biti konzervativni, onda uvijek kravata, crne boje. Ono, za sprovode, komemoracije i domjenke. Crveno ne, pustite ratničke boje da ih nose žene svojim ruževima. Da, neki put je zavodljivo, ali vi ste muškarac u Hrvatskoj, takvi ne zavode. To je više stil onog Waynea, kaubojski. Ako zavodite, morate biti šarmantni, a ne možete šarmantno pustiti onaj prijedlog Obiteljskog zakona u kojem je vaša ministrica zeznula ljubav i normalnost, ekskomunicirala pola obitelji i pretvorila ih u siročad i aliene. Ne možete ni osobito zavodljivo reći da ćete kupiti Inu pa to mjesecima ignorirati. Nemojmo pucati na zavodljivost, niste vi Trudeau. Taj maršira u svakakvim povorkama, u vladi ima gejeve, a vi to ne možete. Vi imate Medveda, to onda nećemo. A i Ilčić je savjetnik u kulturi. Ne bi oni to podnijeli. Morat ćemo proći ozbiljno testiranje.

Moramo vidjeti koga ste se spremni odreći za svoj imidž, a za koga ćete žrtvovati sve, koga ćete birati između Dalić, Murganić i Obuljen Koržinek. Nisu one iste i ne mogu biti jednako vrijedne. Moramo znati što vam je Medved, a što vam znače Božinović i Krstičević. Testiranja svašta pokažu. Znate da ljude pri zapošljavanju testiraju? Ne znate? Uh, koliko je Hrvata u ovoj zemlji bilo na testiranju za posao - i ništa. Vi to niste prošli, na vašu sreću, da tamo neki bodovi i komparativne kvalitete utječu na vašu sudbinu, da morate rješavati testove u trajanju od 20, 40 minuta, da tri sata provedete s olovkom u ruci trčeći protiv vremena i onda vam kažu da ste super, ali da ima boljih. Vi ste se, ono, zaposlili u MVP-u i od tada je bilo važno samo biti primjeren član. Morat ćemo skužiti kakav vam je odnos prema vatri. Da, imate pravo, ciljam na ono što ste rekli da je splitski požar bio interesantan i atraktivan. Svjesni ste toga da je to bilo s one strane ruba podnošljivosti. A svi su mislili da Zoku nitko ne može nadmašiti. Imamo i ono pitanje o ženama, znate onu Istanbulsku konferenciju. Hoće li se to ratificirati ili neće? Najavili ste da će Hrvatska to ratificirati, još prije godinu dana. Sjećate se, evo ovaj u Jutarnjem vas citira da ste 25. 11. 2016. izjavili da će “Vlada Republike Hrvatske, odnosno ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, što skorije pokrenuti postupak ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija, u Hrvatskom saboru”. I što se dogodilo? Ništa. Umjesto toga se pola HDZ-a diglo protiv te konvencije. To je u stvari neposluh. Ili ste nekoga muljali, Hrvate? Ako ste njima lagali, to je u redu, s tim ćemo nastaviti. Ali, uvijek postoji neki župan čija žena piše mailove, a onda kažete da mail nije bio pridonesen vašoj pozornosti. Zvučalo je kićeno, iako je pokazalo kakvu stranku vodite i što ste rekli ljudima oko sebe da vam govore. Što je s Inom? Prodajemo ili kupujemo? To nam je dosta različito. Ako kupujemo, prodajemo li onda HEP? Davno ste rekli da bi se trebali riješiti Ine i da bi ona trebala ostati u hrvatskim rukama. Što ćemo sada, prodati ili ne? Kupiti? Moramo se dogovoriti i oko ustaštva. Je li nam to okej ili ćemo biti protiv ustaštva? Znate i sami, ako nam je okej, onda će opet neki u Jutarnjem pisati kako podržavate ustaštvo, a ako nam nije, onda više ne možete na tekme.

Ta fora s pločom HOS-a koju maknemo iz Jasenovca je isto bezvezna. Nije bio problem u HOS-u, nego u ustaštvu. Tako da time što smo makli ploču iz jednog mjesta nismo previše napravili. To ne možemo osobito iskomunicirati. Moramo se dogovoriti i što ćemo s medijima, s novinarima. Nije loše što ste onog mladca iz Jutarnjeg nazvali kurijožastim, ali ste ipak u svojevrsnom hibridnom ratu s medijima. To ne biste trebali. Moramo ih smuljati kako da budu za nas, pardon, vas. I, u stvari, premijeru, možda sada, kada smo već načeli neke ozbiljnije teme, da si kažemo, onako iskreno - nije frka u komuniciranju, vi to znate. Problem je u stavu koji ne želite zauzeti. A ne možete sve usrećiti, birače i kritičare. Morate odlučiti. A onda se nositi s time. Po tome se pamte lideri, znaju prije svih što i kako. Vode, a ne osluškuju, odlučuju, a ne kalkuliraju. Vidjet ćete, sve je onda lakše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:04