ŠKOLA ŽIVOTA

BRUNO ŠIMLEŠA Nemojte čekati da vam razvod ili teška dijagnoza opale šamarčinu, okrenite se čim vidite i osjetite da idete u krivom smjeru

Ne morate čekati da brod počne tonuti da biste okrenuli kormilo! Možete se okrenuti kada vidite i osjetite da idete u krivom smjeru, a ne kad već zaglibite na lošem kursu. Što čekate?

U srijedu me je nazvala poznanica koja prolazi kroz dosta teško razdoblje. Prije dva tjedna se razvela i imala je problema u nošenju s time pa je potražila pomoć life coacha koji joj je hladno rekao da mora nešto naučiti iz tog životnog poraza. “Ma kakvo učenje, je...te. Meni se samo vrišti”. I razumijem je. Kada vas peru snažne emocije, pametno je dati im prostora. Pametno je izraziti ih.

Ako ste tužni, budite tužni. Ako ste ljuti, vičite. Ako ste rezignirani, nemojte se šopati pozitivnim inspirativnim porukama koje vaše srce ne može osjetiti u tom trenutku. Tako ćete samo biti nasilni prema sebi. Sasvim je u redu dopustiti si izraziti emocije, olakšati dušu, odmoriti se od svega i tek nakon toga razmisliti o životnoj lekciji. Prije nema smisla jer nećete imati hladnu glavu, a iskreno, kad ste pod utjecajem snažnih emocija, i niste baš najbistriji. Nitko nije. I zato je postupila pametno što je taj površni, netaktični savjet poslala u neku stvar jer bi inače i ona tamo završila.

Razumijem što je želio reći, ali ton i tajming bili su potpuno promašeni. Jer naravno da bismo trebali učiti iz teških životnih iskustava. Naravno da i neke životne poraze možemo pretvoriti u pobjede ako izvučemo pouku iz njih, odnosno ako spoznamo nešto što će nas približiti budućim pobjedama. Ali pun mi je kufer toga da se učenje spominje samo u bolnim trenucima i samo kad doživimo poraze. Znam da tada žudite za brzom utjehom pa želite vjerovati da je svako zlo doista za neko dobro. I ja vjerujem u to. Ali mislim da bismo mnogo više pažnje trebali posvetiti i ostalim oblicima učenja.

Znate li kada je najpametnije učiti o životu?

Kada vas život ne prisili na to!

Pametno je učiti prije razvoda. Prije ozbiljnih problema s djecom. Prije otkaza. Prije nego što vam dijagnoza izmakne tlo pod nogama. Prije nego što vam se potpuno raspadne privatni život...

Obično čekamo da nam život opali šamarčinu da bismo nešto naučili, ali mudrije je učiti prije tog šamara. Na učenje nas ne mora motivirati životni poraz, nego želja da ostvarimo još više životnih pobjeda!

Ne morate čekati da brod počne tonuti da biste okrenuli kormilo! Možete se okrenuti kada vidite i osjetite da idete u krivom smjeru, a ne kad već zaglibite na lošem kursu. Znam, znam… lakše je to reći, nego napraviti. Ali iskreno, što čekate?

Nema smisla učiti samo na svojim porazima. Npr., možete učiti i na svojim uspjesima. I iz tih iskustava možete izvući ključne životne spoznaje. Možete shvatiti što izvrsno radite pa se češće počastiti takvim iskustvima. Možete se pohvaliti zbog uspjeha jednako kao što se kritizirate zbog loših odluka.

A još važnije - možete učiti i od tuđih uspjeha i neuspjeha. Tuđi vas uspjesi mogu inspirirati da pronađete svoju formulu uspjeha. Najčešće ne možete samo prekopirati njihova djela i razmišljanja, ali neke dijelove i motivaciju možete.

A možete učiti i od njihovih neuspjeha. Ako vidite da su drugima laži inficirale ljubavne odnose, možete zaključiti da je vezu besmisleno graditi na lažima. I onima koje servirate sebi i drugima. Ne morate 12 godina tonuti u takvoj vezi ako već vidite kako su drugi potonuli. Ne morate imate vezu u kojoj pristajete na manje od onoga što zaslužujete, već možete na primjeru drugih naučiti da tu nema sretnog ishoda. Tuđa iskustva jednako su realna kao i vaša i prečesto zaboravljamo učiti od njih. I iz tuđih poraza i iz njihovih pobjeda.

Jer doista nema smisla čekati. Ako vidite da plovite krivim smjerom, pa kvragu, okrenute to kormilo! Oni koji revno prate ovu kolumnu ili moj život uopće, znaju da dobar dio godine provedem s onkološkim pacijentima pomažući im da preokrenu život. Jedna od najčešćih izjava koju čujem jest: “Da sam barem ranije…”.

Promijenio posao, izašao iz te veze, rekla nekome da odj…, prestala dopuštati drugima da me iskorištavaju, prestala ubijati se u poslu, brinula se više za sebe, svoje tijelo i svoju dušu, hrabrije izražavao emocije…

Nemojte biti ta osoba! Nemojte biti “Da sam barem ranije” osoba. Danas reagirajte. Danas promislite što uistinu zaslužujete i potrudite se to ostvariti. Nemojte čekati da vam razvod ili dijagnoza opale šamarčinu. Naravno da je pametno i tada izvući mudre životne pouke, ali, iskreno, mnogo je mudrije, a i bezbolnije, izvući ih prije toga. Mnogo, mnogo bezbolnije! Ako vas sretnem na tim odjelima, zagrlit ću vas i zaželjeti sreću da se izvučete, ali iskreno, radije bih vas sreo na nekom koncertu. Sretno sa životnom akcijom! I bez odgode!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:53