KOMENTAR ŽELJKA TRKANJECA

ČAK JE I TRUMP ZANIJEMIO NAKON TEŠKOG PORAZA Ovo je izravni udarac na njegovu umišljenost da ga javnost obožava, a najavljuje i mogući potop u 2018.

 
Donald Trump
 Kevin Lamarque / REUTERS

Nema euforije, ne pljušte optužbe za “fake news”, ali je sigurno da je američki predsjednik Donald Trump morao potražiti utjehu u velikom broju dijetnih Coca Cola. Poraz republikanskog kandidata Raya Moora u Alabami u utrci za mjesto u Senatu (ispražnjeno jer je Jeff Sessions postao ministar pravosuđa) težak je udarac i stranci i njemu.

I toga je iznenađujuće svjestan. U svom tweetu čestita (dosad gotovo nezabilježeno) demokratskom pobjedniku Dougu Jonesu. Jasno, dodao je da su “veliki čimbenik bili dopisani glasovi (glasači imaju pravo dopisati ime kandidata na izborni listić što je naštetilo Mooru)”, ali ipak priznaje “pobjeda je pobjeda”. Udarac Trumpu je snažan, to su drugi izbori (prvi su bili za guvernera u Virginiji) u kratkom razdoblju u kojem gubi kandidat kojem je on dao potporu.

Mooreov poraz, koji je u velikoj mjeri rezultat optužbi da je seksualno zlostavljao maloljetnice, izravno udara na Trumpovu samouvjerenost i umišljenost da ga javnost obožava. A riječ je u oba slučaja o porazima u republikanskim utvrdama. Osim toga, i Trump se nalazi pod optužbama za seksualno zlostavljanje, tri su žene odlučile ići do kraja, a sada je tu i Kirsten Gillibrand, senatorica iz New Yorka, koju je Trump optužio da mu je “nudila sve” da ju podrži. Što je izazvalo tajfun negativnih kritika (ne samo iz demokratskih redova). U američkom Kongresu raste broj žena koje traže da se Trump podvrgne istrazi zbog seksualnog zlostavljanja.

Konačno, nakon ovih izbora mnogi će republikanski kandidati dvaput razmisliti žele li da im takav predsjednik bude podrška na izborima za Kongres u studenom iduće godine. A onda se u stranci otvara prostor za novu raspravu: što će nam predsjednik koji ne pomaže u izboru naših kandidata. Tu dolazimo do pitanja udarca republikanskoj stranci koja sada ima samo jednog senatora više od demokrata što znači da će trebati puno pregovaranja da se provuku zakonski prijedlozi (i sada neki republikanski senatori nisu skloni podržati Trumpove prijedloge, prije svih legendarni John McCain).

Ovakav razvoj situacije najavljuje mogući potop u studenom 2018. i povratak demokratske većine u Senatu (a ni u Zastupničkom domu situacija nije bolja). A imati Trumpa za predsjednika s demokratskom većinom znači da će njegovi zakonski prijedlozi padati u vodu na što će on reagirati nepredvidivo kako bi se opravdao u javnosti. A to nikako nije scenarij koji nudi stabilnost američkoj politici na unutarnjem planu što znači da vodi prema daljnjem slabljenju na međunarodnom planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:52