KOMENTAR

HDZ iz računa spašava Bandića u Zagrebu?

Bandićev poraz mogao bi postati prvorazredni Plenkovićev problem. Prgomet nema nikakve šanse u utrci za gradonačelnika, a to znači da je Bandić jedini adut šefa HDZ-a
 Tomislav Krišto / CROPIX

Treba li se (napokon) pripremiti za političke karmine Milana Bandića, kako to sugerira recentno istraživanje javnosti u gradu Zagrebu? I kakve će biti posljedice ako u svibnju vlast u glavnom gradu preuzme Anka Mrak-Taritaš iz saveza HNS-SDP ili Sandra Švaljek, nezavisna kandidatkinja? Sve navodi na to da je takav scenarij prilično izvjestan, jer se Bandić nikada nije nalazio u ovakvim problemima, ako ne računamo vrijeme koje je proveo u Remetincu, zbog optužbi za korupciju.

Predstojeći zagrebački izbori povijesni su utoliko što mlađi birači, koji će u svibnju prvi put glasati, zapravo nisu imali priliku gledati kako Zagreb vodi netko drugi osim Bandića. U prošlih sedamnaest godina mnogo se toga promijenilo u Zagrebu, ali jedina konstanta u gradu bio je Milan Bandić, njegov jedini i istinski gospodar. Dok se za to vrijeme u državi izmijenilo troje predsjednika, šest premijera i više od stotinu ministara, Bandić je bio čvrst kao Jelačićev spomenik i o svemu odlučivao, od izmjena urbanističkih planova i dodjele gradskih prostora do toga koliko će se novca poslati nekoj crkvenoj župi u Derventi. Svake godine raspolagao je s proračunom od milijardu eura i, realno, poslije predsjednika vlada, bio najmoćniji političar u Hrvatskoj.

I upravo zato informacija po kojima je izgledno da bi Milan Bandić mogao izgubiti na gradonačelničkim izborima u svibnju zaslužuje epitet "breaking newsa". Istraživanje koje je provela ozbiljna agencija Ipsos pokazuje kako Anka Mrak-Taritaš ima 27,8 posto potpore, Milan Bandić 24,1 posto, a Sandra Švaljek je treća sa 21,2 posto. I ne samo da će se mrtva utrka voditi između tih troje kandidata, nego u drugom krugu Bandić gubi od obje svoje protivnice.

Ustalom, oko 70 posto stanovnika Zagreba želi odlazak gradonačelnika, a prema nedavnoj HNS-ovoj anketi, Bandić bi u prvom krugu osvojio najviše glasova, 28,1 posto, Mrak Taritaš 26,7, a Švaljek 24 posto, no i ovdje u drugom krugu HNS-ova kandidatkinja dobiva 52,4 posto, a Bandić 47,6 posto.

Naizgled, Bandićev politički kraj se primakao, a njegove šanse su tek teoretske, uprkos tome što je šakom i kapom počeo dijeliti povlastice, gradi crkve, spomenike i fontane, obnavlja fasade, učenicima kupuje papuče, invalidima obećaje ugradnje liftova, a Srbima, Bošnjacima i Albancima je pokušao osigurati vijećnička mjesta u Gradskoj skupštini. No, je li baš tako? Kao što smo rekli, držati vlast u Zagrebu predstavlja najveći politički kapital u Hrvatskoj. Zagreb je po svemu centar ove centralizirane države i posebno, postane li gradonačelnica Anka Mrak-Taritaš, koja je predstavnica lijevog centra, njezina pobjeda bit će snažan vjetar u jedra SDP-a i HNS-a, a Andrej Plenković i njegova vlada suočit će se s "oporbenom situacijom", ako citiramo Tuđmanov opis tzv. zagrebačke krize, kada je odbio dopustiti gradonačelnika iz tada opozicijskog HSLS-a. Jednostavno govoreći, Bandićev poraz mogao bi se pretvoriti u prvorazredni Plenkovićev problem. HDZ-ov kandidat je Drago Prgomet, a on nema nikakve šanse postati gradonačelnik, što znači da je Milan Bandić jedini preostali adut kojim raspolaže Andrej Plenković. OK, djelomično je to i Sandra Švaljek, no upitno je može li ona ući u drugi krug.

Pobijedi li Anka Mrak-Taritaš, HNS i SDP stječu najbolju moguću logističku i političku poziciju za iduće prlamentarne izbore. Zato treba očekivati da će HDZ u drugom krugu lokalnih izbora organizirati kampanju spašavanja Milana Bandića. Iz računa, a ne ljubavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:25