KOMENTAR

INSTITUCIONALNA PODRŠKA CIRKUSU OKO FILMA Kulturna revolucija braniteljskih udruga jaše punom parom: Koga vrijeđa pitanje - jeste li se ponovno udali?

Tomo Medved
 Goran Mehkek / Hanza Media

Prošle godine su pomaknuli termin Noći kazališta jer im se nije sviđao datum održavanja. Prije dvije godine su tražili odgodu koncerta Rade Šerbedžije jer je, po njihovu mišljenju, počinio verbalni delikt, a sada galame protiv filma jer ih on, eto, vrijeđa. Kulturna revolucija braniteljskih udruga jaše punom parom, a sad su dobili institucionalnu podršku u liku i djelu “svog” ministra Tome Medveda.

Zbog jednog filma on je okupio predstavnike 50 (!!!!) braniteljskih udruga i pred njima čitao pismo koje je sročio protiv prikazivanja filma te ga obećao poslati Upravi javne televizije. A sada na pitanje o cijelom događaju poručuje: “Nemam komentara”. Kako hrabro. Mogao je to reći i onim predstavnicima udruga. A zbog čega? Samo zato što je netko u filmu propitivao krši li se Zakon RH. A zakon kaže da ponovnom udajom udovica branitelja gubi pravo na mirovinu i država ima pravo kontrolirati prima li netko protuzakonito naknadu. I da, i moja je majka imala pravo na obiteljsku mirovinu. I svake je godine dobivala formular u kojem je bilo pitanje “jeste li se ponovno udali”. I nikad oko toga nije radila dramu niti se osjećala poniženom.

A koga vrijeđa pitanje - jeste li se ponovno udali? Samo onoga tko ima nečistu savjest. Onoga tko prima financijsku pomoć mimo zakona. Nema to veze ni s kakvom kulturom, dijalogom u filmu i sličnim. I uvijek je tako bilo. A ono što je u cijeloj priči najgnusnije je pozivanje na kolektivizam po principu “ovime se vrijeđaju svi branitelji”. U ovoj zemlji žive deseci tisuće branitelja koji od toga ne rade profesionalnu karijeru, ne busaju se u prsa jer su bili u ratu. U danom trenutku otišli su sami ili su bili pozvani, odradili su što su imali i vratili se civilnom životu. Ne traže privilegije, nisu se umirovili s trideset godina i ne galame protiv države. Rade, žive svoj život. Tako i brojne obitelji poginulih branitelja ne žele biti dio ovog cirkusa jer imaju pametnijeg posla od toga da budu dio ovog AFŽ-a!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:23