IZA KULISA

Izetbegovićeva prijetnja ratom

Bakir Izetbegović
 Dado Ruvić / CROPIX

U Bosni i Hercegovini neće biti rata, ali niti mira, a kamoli normalizacije političkih prilika, sukus je nedjeljnog nastupa Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, na Hrvatskoj televiziji. Izetbegovićevo gostovanje na HTV-u bilo je dobrodošlo jer su gledatelji u Hrvatskoj mogli čuti kako vodeći političar iz redova Bošnjaka vidi rješavanje višegodinje bosanskohercegovačke krize, ali i što misli o odnosima s Hrvatskom, koju je u prošlosti znao optužiti za miješanje u situaciju u svojoj državi. Nije se moglo čuti ništa novo, što djelomično govori o Izetbegoviću kao dosljednom političaru, međutim, u negativnom smislu, i o osobi koja nije sklona kompromisima, a toga smo se već nagledali na zapadnom Balkanu.

Što je pogrešno u njegovim stajalištima?

Prije svega, potpuno je krivo otvoreno prijetiti ratom Hrvatima ako bi proglasili formiranje trećeg kantona. Dok god postoji Daytonski sporazum, nikakvi novi entiteti nisu mogući, osim dogovorom, ali ovdje je važnije to da utjecajan dužnosnik uopće spominje ratnu opciju kao način rješavanja političkih pitanja. Osim toga, besmislena je i ucjena Hrvatskoj da ne smije graditi Pelješki most jer je to projekt koji je u cijelosti predviđen na hrvatskom teritoriju i nikome ne predstavlja prijetnju. Naposljetku, koliko god loše mislili o politici HDZ-a BiH i Draganu Čoviću, ako ostane mogućnost da Bošnjaci i Srbi utječu na izbor hrvatskog člana Predsjedništva, tako će se samo dodatno zaoštriti kriza i pojačati hrvatsko-bošnjačko nepovjerenje. Neprincipijelna koalicija Čović - Dodik je destruktivna, ali u Izetbegoviću su našli partnera.

Koje su posljedice po BiH?

Jučer je iz Bruxellesa došla najava da će BiH tek 2023. započeti pregovore o ulasku u Europsku uniju, ako i tada. A pregovori će trajati 7-10 godina, što znači da je europska budućnost Bosne na jako dugom štapu. To je loše i za Hrvatsku jer radi se o državi s kojom nas povezuje tisuću kilometara granice i tamošnji problemi vrlo lako mogu postati i ovdašnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:43