KOMENTAR

Kad se internetu vjeruje više nego znanosti, cijena može biti život

Ilustracija
 Niksa Stipanicev / HANZA MEDIA

Kad nevolja pokuca na vrata, filmskom se brzinom sjetimo svega što smo mogli učiniti da je spriječimo, a nismo. Naknadna pamet, nažalost, ne pomaže previše pa ne preostaje drugo do sanirati štetu koliko se može. No, zanimljiva je “logika” kojom se nerijetko odnosimo prema onomu što bi nam trebalo biti uvijek na prvom mjestu - vlastitom zdravlju!

Naime, suvremena medicina omogućava da se puno toga može spriječiti što cijepljenjem, lijekovima ili pak samo promjenom životnih navika, ali sve se to nerijetko “bagatelizira” jer je “doktor Google” odlučio drukčije.

Zadnjih se godina planetarno proširio tzv. antivakcinacijski pokret koji opasno ugrožava zdravlje djece, ali i odraslih jer, kako kažu, “opasnije se cijepiti nego necijepiti”. Traži se “pravo na izbor”, objašnjava kako je cjepivo krivo za povećanje broje autistične djece, kako su nuspojave cijepljenja opasnije od neke dječje bolesti...

Malo utihnu kad se pojavi epidemija, kao što se to nedavno dogodilo u Srbiji, jer teško se može proturječiti činjenici da su svi umrli bili necijepljeni i da nema oboljelih među onima koji su se zaštitili cjepivom.

No, šteta njihova djelovanja je sada već planetarno ogromna prije svega zbog činjenice da cijena može biti život. Njihova tvrdnja da dječje bolesti nisu opasne naprosto se protivi “zakonima” medicine i zdravog razuma koji govori da je smrtnost poglavito djece od mnogih dječjih bolesti prije ere cjepiva bila velika, a ne treba zanemariti niti doživotnu invalidnost dijela onih koji su preživjeli. Potpuno je razvidno da samo veliki obuhvat djece cijepljenjem može spriječiti epidemije većih razmjera, a to znači da mora biti veći od 90 posto. Činjenica je da je baš velika procijepljenost krajem prošlog stoljeća razlog što su mnogi “zaboravili” na neke dječje bolesti, pa čak su i uvjereni da i bez cijepljena opasnosti zapravo nema.

Naravno da se radi o zabludi jer samo visoka zaštita drži razne dječje bolesti na uzdi, a kad ona popusti, dogodi se epidemija, htjeli to antivakcinisti priznati ili ne.

To je razlog što su mnoge zapadne zemlje zadnjih godina posegnule za kaznama prema tvrdoglavim roditeljima koji vjeruju društvenim mrežama više nego znanosti, odnosno medicini temeljenoj na dokazima dovodeći u opasnost vlastitu, ali i svu ostalu djecu koja iz nekog medicinskog razloga ne smiju biti cijepljena.

No, uz kazne, očito je nužno stalno podržavati u javnosti, ali i u medicinskim krugovima svijest o važnosti cijepljenja temeljenog na znanstvenim činjenicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:02