PIŠE ŽELJKO TRKANJEC

KOMENTAR: TRUMP SE USPANIČIO I UVUKAO AMERIKU U NOVI RAT Teheran će uskoro zadati prvi udarac, a to će biti najteži poraz SAD-a

 
Donald Trump i ajatolah Hamenei
 Jim Watson / Eric Baradat / Atta Kanare / AFP

Svaki priručnik za krizne situacije ima aksiomatsku postavku: nužno je izbjeći paniku. Donald Trump je prekršio to pravilo. Proces opoziva sve ga ozbiljnije čini nervoznim. A demokrati iz Senata su objavili da imaju i neke nove kompromitirajuće mailove. Ne dobro. Projekt pacificiranja Sjeverne Koreje je spektakularno propao. A onda su pripadnici Kataib Hezbolaha (šijitska milicija pod utjecajem Teherana) blokirali američku ambasadu u Bagdadu. Oni su u napadu ubili jednog Amerikanca (ne vojnika), pa je SAD ubio najmanje 25 njihovih članova.

Napad na ambasadu je bio pomno koreografiran. Nitko od Amerikanaca nije ozlijeđen. Percepcija u Washingtonu je bila drukčija: osvježila su se sjećanja na okupaciju ambasade SAD-a u Teheranu 1979. godine i krvavi napad na konzulat u libijskom Bengaziju 2012. Da se nešto ozbiljno kuha, bilo je jasno kad je ministar obrane Mark Esper izjavio:

“Poduzet ćemo i preduhitrujuće akcije”. Preduhitrujuće akcije (preemptive actions) fraza je koja je bila u središtu globalne pozornosti 2003. godine kad je SAD pripremao invaziju na Irak. Ubojstvo Kasima Sulejmanija trebalo bi biti preduhitrujuća akcija. Koja, kao i ona 2003., ne preduhitruje, nego pohitruje rat. Koji je sad tu. Pitanje je samo kojeg intenziteta. U Teheranu, a ja o njihovoj politici imam izuzetno loše mišljenje, sjede racionalni ljudi (za razliku od sadašnjeg Washingtona). Kojima je jasno da bi ulazak u otvoreni kinetički sukob vodio u rat u kojem nitko ne može pobijediti.

Ako vrhovnom religijskom vođi Hamneiju bolest nije pomutila um, može se očekivati da će odgovor biti nastavak operacija nagrizanja američkog utjecaja, na više lokacija. Pravi će udarac slijediti na političkom planu: preko iračkog parlamenta ishoditi odluku o otkazivanju gostoprimstva američkoj vojsci. Jer, to bi bio najteži poraz SAD-a: ostao bi bez ikakvog uporišta na Zapadnoj strani Zaljeva. Koja bi cijela pala pod kontrolu Irana i tako bi došlo do promjene strateške ravnoteže na Srednjem istoku. Što otvara novi okvir za rasplet u Afganistanu i Siriji. A sve zato što se Trump uspaničio da će ga birači doživjeti kao slabića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:49