IZA KULISA

Konzerviran utjecaj najmoćnijih u HNS-u

 Ronald Gorsic / CROPIX

U četvrtak je Andrej Plenković poslao još jedno upozorenje Hrvatskom nogometnom savezu da izađe iz čahure i demokratizira izborni proces, a dan poslije Davor Šuker je bez izazivača, uz malo protestne pirotehnike Hajdukovih predstavnika, prošetao do trećeg predsjedničkog mandata. Od 59 članova Skupštine (nakon usklađivanja s novim Zakonom o sportu) Šukera je podržalo 48.

Što znači novi Šukerov mandat?

Da na terenu ostaje status quo i da se konzervira utjecaj najmoćnijih ljudi organizacije, među kojima, da ne bude zabune, nema Davora Šukera. Njega je kao predsjedničkog kandidata 2012. izmislio, logistički podržao i na kraju ustoličio Zdravko Mamić. S imidžem svjetskog kralja strijelaca Šuker se brinuo za legitimitet Saveza izvan državnih granica. Posvetio se izgradnji dužnosničke karijere u tijelima Uefe i brizi za rezultate nacionalne momčadi, a HNL i generalno domaći nogomet nisu ga previše zanimali.

Je li Šuker legitiman predsjednik? I je li Skupština legalna?

Pitanje legitimnosti je žvaka koju se može rastezati lijevo i desno. U većini predizbornih anketa, za ilustraciju, predsjednik nije uživao ni 10 % narodne podrške, ali s druge strane plebiscitarnom je većinom osvojio vlast na izborima u županijskim nogometnim savezima. Legalnost Skupštine u petak škakljivije je pitanje. Zastupnici su, naime, Poslovnik o radu Skupštine usvojili uoči njezina početka, čime su počinili ozbiljnu pravnu grešku u koracima. O zakonitosti će na kraju vjerojatno presuđivati pravosuđe jer slijedi žalba oporbe.

Kako će se borba za nogometnu vlast razvijati u 2018.?

Dario Šimić i suradnici najavili su da ne namjeravaju uzmaknuti nakon izbornog poraza, ali poučeni iskustvom ne vjerujemo u revolucionarne obrate. Poglavito ne u godini Svjetskog prvenstva, kada Fifa i Uefa postaju alergične na eventualne političke intervencije u rad Saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:09