PIŠE ROBERT BAJRUŠI

Ministar Medved prijetnja je demokraciji

 
Tomo Medved
 Goran Mehkek / CROPIX

Ne volimo koristiti termin diktatura, ali teško je naći drugu riječ u opisu prijetećeg pisma koje su Ministarstvo branitelja i Tomo Medved uputili saborskom zastupniku Mirandu Mrsiću, koji je prozvao HDZ-ovu Vladu da braniteljskim mirovinama kupuje izborne glasove, te time ugrožava mirovinski sustav, što na kraju znači da ostali građani moraju raditi dulje i imati sve niže mirovine.

U stvarnosti, Mrsić nije bio pretjerano originalan jer je izgovorio ono što smo napisali bezbroj puta i o čemu već godinama bruje mediji i društvene mreže, a to je da je Hrvatska dobila braniteljsku kastu, čiji nedodirljiv položaj vrlo podsjeća na nekadašnji SUBNOR. Kao i da su HDZ i Andrej Plenković toj ekipi dodijelili novu hrpu povlastica, a istovremeno zahtijevaju da svi ostali zaposleni u ovoj državi rade dulje i za upitne mirovine.

Više-manje isto je zaključio nekadašnji SDP-ov ministar, što se moglo očekivati jer je ne tako davno bio zadužen za resor mirovinskog sustava. Mrsić je, dakle, govorio o temi koja mu je bliska, a politički suparnici su ga mogli kritizirati, osporiti njegove teze ili - zašto ne - poručiti da priča gluposti. I to je dio demokracije.

Ali ne. Umjesto toga - kao da je pukovnik u latinoameričkoj vojnoj hunti, a ne ministar u članici EU - Tomo Medved je zaprijetio da je “uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije koje izvodi gospodin Mrsić, opasan i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu”.

Nakon ovakve prijetnje kaznenim progonom onima koji, navodno, uznemiruju braniteljsku populaciju, Plenković bi morao smijeniti Medveda.

Upravo to što je napravilo Ministarstvo branitelja mora uznemiriti hrvatsku javnost jer od 1990. do sada nitko na važnoj političkoj funkciji nije tako brutalno nasrnuo na slobodu govora i demokraciju u cjelini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:23