IZA KULISA

MOŽDA SU VETERINARSKI INSPEKTORI IZ SLUČAJA PSA OTTA IZVUKLI NEKE POUKE Sjetimo se da je ista služba naredila da se usmrti 40 štenaca bez razloga...

 
Otto
 Azil Dumovec /

Pas Otto dobio je novu priliku za život. Veterinarska inspekcija je odlučila da pas, koji je do sada ozlijedio sedam ljudi, ne treba biti usmrćen. Promatrajući njegovo ponašanje u karanteni zagrebačkog skloništa u Dumovcu, stručnjaci za ponašanje pasa procijenili su da životinja nije agresivna te da, uz pravilnu resocijalizaciju, može biti bezopasan i veoma mio kućni ljubimac. Pitanje je može li proći resocijalizaciju, no to će, prema odluci inspekcije, zaključiti neki stručnjak iz Hrvatskog kinološkog saveza. Ako on procijeni da može, Otto je onda i definitivno spašen, premda je već sada vrlo izvjesno da će to biti slučaj.

Otto će nakon toga tražiti novog vlasnika jer bivši više nema pravo na njega. Taj novi će morati poštovati svu proceduru koja je propisana Pravilnikom o opasnim pasminama. Premda Otto po rođenju, s obzirom na to da nije neka od takozvanih opasnih pasmina, nije potpadao pod taj pravilnik, sada će mu on odlučivati o mnogo toga u životu. Naime, svaki pas koji ugrize čovjeka automatski postaje opasan pas. Vlasnik tada mora proći socijalizaciju sa svojim psom, no to se u ovom slučaju nije dogodilo, zbog čega je nesretni pas postao još problematičniji.

Azil Dumovec

Odluka inspekcije svakako je pohvalna jer se prije njezina donošenja promatralo Ottovo ponašanje. Je li njegovoj novoj šansi za život pridonijelo mišljenje javnosti, a čuli smo mnogo glasova zadnjih dana koji su tražili da se najoštrije kazni vlasnika, a životinji pruži prilika? Ili je možda ovo jedino i isključivo odluka struke na koju mišljenje javnosti nije utjecalo? To ostaje nepoznato, no Ottov slučaj pokazuje napredak.

Sjetimo se kako je ta ista veterinarska inspekcija prije sedam godina naložila da se preventivno usmrti gotovo 40 štenaca udomljenih iz zagrebačkog Dumovca zbog sumnji na bjesnoću, unatoč očaju njihovih vlasnika. Tada nikome od inspektora, očito, nije palo na pamet da pse stavi u karantenu i utvrdi jesu li zaraženi virusom. Na kraju se ispostavilo da nijedan pas nije bio bijesan i da su ubijeni bez razloga. Možda su inspektori, na Ottovu sreću, nešto ipak naučili iz tog slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:49