TVRDOGLAVE ČINJENICE

Može li Davor Ivo Stier srušiti HDZ-ov hranidbeni lanac

Davor Ivo Stier
 Davor Pongracic / CROPIX

Tek prije nekoliko mjeseci, u jeku drame oko ratifikacije Istanbulske konvencije, dramatičnim pismom upućenim vrhuški HDZ-a sa službenog puta u Argentini oglasio se i politički tajnik stranke Davor Ivo Stier. Ponukan tim činom, potpisnik ovih redova, na istom ovom mjestu, pozvao ga je da napokon odstupi od svoje dugogodišnje prakse “epistolarne disidencije”, izađe na političku čistinu i stranačko vodstvo pozove na duel. Smatrao sam tada da se to neće dogoditi i da će Stier nastaviti sa svojim modelom političke duge igre čekanja s krajnjim ciljem ponovnog aktiviranja na nekoj visokoj (ali ne najvišoj) poziciji u stranačkoj struji koja će kad-tad naslijediti Plenkovića.

Pokazalo se da sam bio u krivu, barem prema općerasprostranjenom dojmu govora koji je Stier održao na Općem saboru HDZ-a prošle subote. Žestoko pozivajući na borbu protiv klijentelizma kao glavnog izvora svih političkih zala, Stier je izgovorio famoznu rečenicu: “Spreman sam preuzeti odgovornost”. Do daljnjega će to biti sasvim dovoljno za ukopavanje u rovu unutarstranačke oporbe, no valja se pomnije zapitati koji su - mimo percepcijskog oporbenjaštva - sadržaj, doseg, pa i posljedice nove Stierove mantre.

Na rušenju Tomislava Karamarka svojedobno je, podsjetimo, radio promovirajući “demokratizaciju” HDZ-a, da bi sada najavio obračun s klijentelizmom, odnosno svim formama pogodnjaštva i političke korupcije koju taj pojam obuhvaća. Takve namjere valja pozdraviti, no koliko je Stierova nova doktrina vjerodostojna (stalno se vraćamo na taj pojam), moći će se zaključiti tek nakon što prezentira provedbene akte. Naime, bilo bi naivno vjerovati da je za početak borbe protiv klijentelizma u HDZ-u potrebno čekati Stierov eventualni dolazak na čelo stranke. I danas je politički tajnik HDZ-a, a s obzirom na aplauz koji je dobio na stranačkom saboru teško je shvatiti koje bi to bile prepreke koje bi Stiera spriječile da već sada izađe s konkretnim mjerama za sprečavanje i sankcioniranje klijentelizma u HDZ-u. Posla ima dovoljno, što se lako može zaključiti i površnim pregledom novinskih tarifa. Primjerice, ne tako davno javnost se zabavljala HDZ-ovim kadrovskim rješenjima diljem zemlje, kao u slučaju kada je ravnateljem gradske knjižnice imenovan član stranke vodoinstalater.

U Lici su, pak, uz navodnu intervenciju Darka Milinovića u Nadzorni odbor NP Plitvička jezera imenovana dva HDZ-ovca bez obzira na činjenicu da je jedan prethodno bio kazneno prijavljen zbog oštećivanja sedrenih barijera, a drugi je svojedobno iz te tvrtke dobio otkaz jer nije dolazio na posao. U Karlovcu je, kako su pedantno pobrojali novinari Expressa, prvo na čelo Hrvatskog radija Karlovac zasjeo šef stranačke mladeži, a onda zaposlio dvije stranačke družice iz iste organizacije. U Hrvatsku poštu vratio se bivši pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava iako je iz te iste tvrtke otišao prije nekoliko godina uz otpremninu od stotinjak tisuća kuna. A to je onda sitnica prema otpremninama koje je prikupio legendarni sisački HDZ-ovac Željko Krapljan. I tako dalje, i tako dalje...

Dojam o HDZ-ovoj klijentelističkoj hobotnici, uostalom, bazira se i na izjavama njezinih prvaka. Ne tako davno, u napadu brutalne iskrenosti, šibenski župan Goran Pauk izjavio je kako “dnevno bar pola radnog vremena potroši na rješavanje egzistencijalnih problema ljudi i zbrinjavanje”, a cijeli taj toksični ekosustav Stierov kolega Ivan Šuker cinično će objasniti riječima: “Svaka stranka ima svoj hranidbeni lanac. Onaj HDZ-ov sada je došao na red, nakon toga će možda opet doći SDP-ov, i tako redom”.

Može li Davor Ivo Stier srušiti ili, barem, reformirati taj hranidbeni lanac? Pet tisuća HDZ-ovaca nažuljalo je dlanove aplaudirajući čovjeku dok je govorio o tome kako je njegov cilj taj da oni više nemaju nikakvu egzistencijalnu prednost pred članovima drugih političkih stranaka. Zašto su aplaudirali? Vjerojatno iz istog razloga zbog kojeg su neki posjetitelji Hoda za život potpisivali referendumsku inicijativu za zaštitu pedofila svećenika, konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića. Kad su potpisali, već je bilo prekasno...

Isto otrežnjenje vjerojatno će se dogoditi i kad sazre svijest o tome što predlaže Stier. Ako to uopće i ozbiljno predlaže... A ako ne predlaže to, što onda uopće Stier i predlaže? I može li ga takva agenda dovesti na vrh HDZ-a?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:49