PIŠE MARKO BIOČINA

NAJVAŽNIJU POBJEDU IZBORIO JE - PLENKOVIĆ Desnica koja se okupila oko Škore nakon njegova ispadanja iz prvog kruga našla se pred nemogućim izborom

Zagreb, 221219. Slavonska avenija 6, City Plaza.
Pracenje izbornih rezultata za predsjednika Republike Hrvatske u stozeru predsjednicke kandidatkinje i aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic stigla u izborni stozer nakon objave rezultata prvog kruga izbora, Andrej Plenkovic, Davor Bozinovic, Kolinda Grabar Kitarovic, Jakov Kitarovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Zoran Milanović ući će u drugi krug predsjedničkih izbora kao kandidat s najvećim brojem glasova i relativni pobjednik, no, bez obzira na to kako ovi izbori u konačnici završili, čini se da je najvažniju pobjedu izborio - Andrej Plenković. Ne podcjenjujući rezultat koji je Milanović ostvario i trud koji su u svoje kampanje ugradili svi ostali kandidati, najvažniji duel prvog kruga predsjedničkih izbora bio je onaj koji se vodio unutar desnog biračkog tijela. U tom srazu, treba to jasno reći, Miroslav Škoro ostvario je nekoliko povijesnih postignuća.

Kao nestranački kandidat osvojio je više od 24 posto glasova, pobijedio u pet županija, nadmašio HDZ-ovu kandidatkinju i aktualnu predsjednicu u nizu desnih biračkih utvrda poput Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, Požege, Imotskog... Ipak, sve to nije bilo dovoljno za ulazak u drugi krug i dinamiziranje političkog procesa čiji je cilj bilo paralelno ustoličavanje Škore na Pantovčaku i detroniziranje Plenkovića na Trgu žrtava fašizma. Koliko god prvaci novokonsolidirane suverenističke desnice, poput Zlatka Hasanbegovića, u izbornoj noći pokušavali uvjeriti javnost da je Škorin poraz prvi korak prema velikoj pobjedi, to se ipak čini kao labuđi pjev. Bazična matematika ukazuje na to da Kolinda Grabar-Kitarović u drugom krugu može izgubiti jedino ako joj znatan broj Škorinih birača okrene leđa ili glasa za Milanovića.

Utoliko, pred Hasanbegovićem, Ružom Tomašić, Zekanovićem, Bujancem i svim ostalim suverenistima sada stoji nemoguć izbor. Ako podrže predsjednicu, istodobno će ojačati i Plenkovićevu poziciju u HDZ-u. Ako, pak, tu potporu uskrate ili budu aktivno radili na tome da oslabe izglede HDZ-ove kandidatkinje, alijenirat će dobar dio stranačkih članova te Plenkoviću i njegovoj struji unutar HDZ-a omogućit će sjajan alibi za predsjedničin eventualni poraz. Bilo kakva blic-akcija koja bi nakon predsjedničkih izbora dovela do neke forme institucionalnog puča u HDZ-u u ovom se trenutku čini malo vjerojatnom, a upravljanje procesima koji bi desnici omogućili nekakav iskorak - dakle, parlamentarnim i unutarstranačkim izborima - sada je potpuno u rukama Plenkovića i njegovih saveznika.

Ipak, ako je i dobio veliku bitku, ovi su izbori razotkrili veliki strukturalni problem koji u HDZ-u postoji. Do izborne večeri i objave rezultata moglo se rezonirati da je izborni sraz Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore de facto sraz institucionalnog i neinstitucionalnog HDZ-a. Rezultati upućuju da je taj sukob puno žešći, a rasjedi u stožernoj stranci hrvatske desnice puno dublji i definirani po geografskim kotama. Nakon ogromnog uspjeha koji je Škoro ostvario u istočnoj Hrvatskoj - relativni je pobjednik u četiri od pet slavonskih županija i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - nužno će se otvoriti pitanja ima li, zapravo, aktualno čelništvo HDZ-a kontrolu nad podružnicama u tom dijelu države.

S druge strane, evidentno je i da su drugi krug izbora Kolindi Grabar-Kitarović donijeli birači iz južne Hrvatske, Karlovačke županije i Like. Na magistralnoj ruti od Karlovca do Konavala aktualna predsjednica dobila je 50.000 glasova više od Škore, nadoknadivši 8000 minusa iz ostatka zemlje. Naivno bi bilo vjerovati da će te pukotine u HDZ-ovu izbornom zidu nestati same od sebe, pogotovo kad za njih postoje fundamentalni socioekonomski temelji u činjenici da jedna od dvije HDZ-ove izborne baze kopni dok druga - barem relativno - prosperira. Ako želi spriječiti uzlet konkurencije na krajnjem dijelu svojega političkog spektra i konsolidirati HDZ, Plenković će prije sljedećih parlamentarnih izbora morati provesti ozbiljne zahvate u stranci. Bitku je dobio, rat mu tek predstoji.

Izdvajamo