ANALIZA ŽELJKA TRKANJECA

NAKON TRUMPOVE ODLUKE CIJELI JE MUSLIMANSKI SVIJET NA NOGAMA Palestinci već zovu na intifadu, hoće li poletjeti rakete na Izrael?

Jonathan Ernst / Amar Awad / Ronen Zvulun / Reuters

Donald Trump, zgrada u Jeruzalemu i Benjamin Netanyahu

NAKON TRUMPOVE ODLUKE CIJELI JE MUSLIMANSKI SVIJET NA NOGAMA Predsjednik Amerike srušio je politiku svih prethodnih vlada SAD-a, Palestinci već zovu na intifadu, hoće li poletjeti rakete na Izrael, sprema li se Netanyahuu rat na dva fronta?

Dok je srijeda bila ispunjena političko-retoričkim reakcijama, danas su svi prespavali i počinju reakcije. Prvi je izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je objavio da će “mnoge zemlje u svijetu slijediti Trumpov potez”. No, za sada nije naveo niti jednu od njih. Spominje se Češka, ali njezina je vlada poručila da bi Zapadni Jeruzalem mogao, jednom, nakon dogovora sa saveznicima, biti priznat kao glavni grad Izraela. Što, jasno, otvara pitanje Istočnog Jeruzalema.

Bitno ozbiljnije stvari događaju se u pojasu Gaze. “Trebamo raditi na pokretanju intifade (ustanka) kao odgovora cionističkom neprijatelju”, pozvao je Palestince jučer Ismail Hanija, lider palestinskog pokreta Hamas koji ima i svoje vojno krilo. Ako se ta prijetnja ostvari tada svaka priča o mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca pada u vodu. Što su možda neki jastrebovi u izraelskoj vladi i htjeli. A dobro dođe i Hamasu da može razbucati dogovor o podjeli vlasti s Fatahom koji ionako nije želio. Pa bi Hamas mogao iskoristiti ovu priliku da ojača svoje veze s Iranom, nauštrb pritiska - konstruktivnog - koji sada trpi iz Egipta. Što uvijek zna završiti ispaljivanjem raketa na Izrael, pa odgovorima. U Libanonu čeka Hezbolah, ojačan ratom u Siriji, pa bi se Netanyahu mogao naći u situaciji da vodi rat na dvije bojišnice, a to ni izraelskoj vojsci nije lako. No, vjerojatnije je da će se Hezbolah, zbog osjetljivosti Libanona u ovom trenutku, za sada suzdržati od ikakvih provokacija.

U teškoj se situaciji nalazi Jordan, izraelski saveznik (imaju potpisani mirovni sporazum), gdje boravi velik broj Palestinaca koji bi mogli slijediti poziv na intifadu i oslabiti vlast hašemitskog kralja Abdulaha II. Ta je dinastija zadužena za čuvanje muslimanskih svetišta u istočnom Jeruzalemu. Stoga Abdulah ne smije biti blag u ovoj situaciji, ali jednako tako mora misliti i na stabilnost u regiji jer se nemiri u Izraelu i na Zapadnoj obali automatski prelijevaju na drugu obalu Jordana.

Trumpov potez zaustavlja plan Saudijske Arabije da se reaktivira prijedlog mirovnog sporazuma s Izraelom koji je 2003. godine predložio tadašnji prijestolonasljednik Abdulah (kasniji kralj). Rijad će se naći i u neugodnoj situaciji jer će svoje sve otvorenije veze s Izraelom, usmjerene protiv Irana, morati potpuno sakriti ili čak raskinuti. Što Teheran čini sretnim.

Koliko se dakle može zaključiti “dan poslije”, Trumpova odluka vjerojatno neće dovesti do nekog ozbiljnog sukoba (svima je sasvim dosta bilo Sirije i Iraka, i još uvijek Libije), ali će uzdrmati postojeće saveze dajući snažne argumente u ruke onima koji imaju destruktivne ideje (Iran u Palestini), a otežavajući one konstruktivne (mirovni sporazum Izraela i Palestinaca).

Trumpova odluka izazvala žestoke rekacije

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela izazvala je u četvrtak nove napetosti na Bliskom istoku - islamistički Hamas pozvao je na novi palestinski ustanak, libanonski Hezbolah zaziva "smrt Amerike", a irački ekstremisti tvrde da su američki vojnici sada postali "legitimna meta napada", prenose agencije.

Palestinska islamistička skupina Hamas pozvala je u četvrtak na novu pobunu protiv Izraela nakon što je Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i najavio preseljenje američkog veleposlanstva u taj grad.

"Trebali bismo pozvati na intifadu i pripremiti je suočeni s cionističkim neprijateljem", rekao je vođa Hamasa Ismail Haniyeh tijekom govora u Gazi. On je naglasio da je Trumpovo priznanje Jeruzalema kao glavnoga izraelskoga grada "objava rata" te pozvao na novi palestinski ustanak.

Haniyeh je dodao : "Potvrđujemo da je Jeruzalem ujedinjen, nije istočni i zapadni, i ostaje glavni grad Palestine, cijele Palestine".

Libanonski list Al Akhbar blizak Hezbolahu objavio je "Smrt Americi" na naslovnici u četvrtak, što je najžešća reakcija među univerzalno kritičnom libanonskom tisku prema Trumpovoj odluci o proglašenju Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada.

Akhbar je Trumpovu odluku nazvao "novim američkim Balfourom" aludirajući na Balfourovu deklaraciju prije jednog stoljeća u kojoj je Velika Britanija podržala prijedlog stvaranja židovske države na Bliskom istoku.

"Danas u Palestini postoji  jak otpor koji na raspolaganju ima tisuće raketa koje mogu pogoditi Tel Aviv", piše list.

Nakon Trumpove odluke, na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu palestinske vlasti pozvale su na opći štrajk, zatvoreni su svi trgovački centri, škole i javne ustanove. Deset Palestinaca iz predgrađa Istočnog Jeruzalema  uhićeno je tijekom noći nakon što je bačen molotovljev koktel na autocestu. Međutim zasad nije bilo većih prosvjeda ili sukoba između Palestinaca i izraelskih sigurnosnih službi.

U Gazi su na ulice tijekom noći izišle stotine Palestinaca uzvikujući poruke protiv Trumpa i poruke podrške Jeruzalemu. U gradovima Beit Hanounu na sjeveru Pojasa Gaze, širom grada Gaze te u gradovima na jugu Khan Younisu i Rafahu, zapaljene su automobilske gume.

Irak zahtijeva u četvrtak da američka vlada odustane od odluke o proglašenju Jeruzalema glavnim izraelskim gradom kako bi se izbjeglo poticanje terorizma a istaknuta iračka milicija objavila je da je odluka razlog da se napadnu američke snage.

"Upozoravamo na opasne posljedice odluke na stabilnost u regiji i u svijetu", ističe se u izjavi iračke vlade. "Američka administracija mora odustati od odluke da zaustavi svako opasno širenje koje bi moglo potaknuti ekstremizam i stvoriti pogodne uvjete za terorizam", upozorava se.

Harakat Hezbollah al Nujaba, skupina koju podupire Iran, ističe da bi Trumpova odluka mogla postati "legitiman razlog" da se napadnu američke snage u Iraku. (Hina)

 

Izdvajamo