W. ROBERT KOHORST

'NATO JE DANAS JEDNAKO VAŽAN KAO I PRIJE 70 GODINA' Veleposlanik SAD-a u RH za Jutarnji piše u povodu 70. godišnjice osnutka Sjevernoatlantskog saveza

 Davor Pongračić / CROPIX

Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora (NATO) najuspješniji je savez u povijesti. NATO je u proteklih 70 godina pomogao u stvaranju najsigurnijeg, najstabilnijeg i najprosperitetnijeg razdoblja u povijesti svojih članica. Od odvraćanja Sovjetskog Saveza tijekom hladnog rata do borbe protiv hibridnih prijetnji s kojima se danas suočavamo, NATO stoji rame uz rame u zaštiti naših ljudi.

NATO-ova snaga leži u jedinstvu i poštivanju načela i svrhe zbog koje je osnovan. Naša je posvećenost zajedničkoj obrani svih država članica NATO-a ostala nepromijenjena, baš kao i naša posvećenost zajedničkim vrijednostima demokracije, slobode pojedinaca, ljudskih prava i vladavine prava.

Kad je prvih 12 saveznika potpisalo Ugovor o NATO-u 4. travnja 1949. godine, predsjednik Truman istaknuo je da članice “ne samo da nastoje uspostaviti slobodu od agresije i korištenja sile u Sjevernoatlantskoj zajednici, nego i aktivno promicati i čuvati mir diljem svijeta”. To je i dalje zajednička težnja članica NATO-a. NATO je odigrao povijesnu ulogu u održavanju mira, a istu sigurnost pruža i danas kad se Savez suočava s novim prijetnjama.

Desetljećima je NATO zaustavljao širenje komunističkih diktatura u Europi i brinuo da nas strahote kojima smo svjedočili u Drugom svjetskom ratu nikad više ne zadese. Savez se nakon hladnog rata prilagodio novim okolnostima, uspostavljajući partnerstva s bivšim protivnicima iz razdoblja hladnog rata i reagirajući na sukob na Balkanu.

Nešto kasnije, NATO se suočava s prijetnjom terorizma. Kad su Sjedinjene Američke Države napadnute 11. rujna 2001. godine, NATO se pozvao na članak 5., klauzulu o NATO-ovoj zajedničkoj obrani - prvi i jedini put u svojoj povijesti. NATO-ovi saveznički zrakoplovi patrolirali su američkim nebom, a saveznici su se borili rame uz rame u borbi protiv terorizma u Afganistanu. Danas se saveznici bore protiv terorizma i surađuju na jačanju otpornosti te suočavanju s hibridnim i kibernetičkim prijetnjama našem društvu.

Hladni je rat završen, no NATO-ovo je značenje danas jednako kao i 1949. godine jer se novi izazovi spajaju s prethodnim, pa tako nastaje sve konkurentnije i neizvjesnije geopolitičko okruženje. Umjesto da surađuje s nama na suočavanju s novim izazovima, Rusija iskazuje agresiju koja ponovo prijeti urušavanjem blagostanja, stabilnosti i mira koje smo gradili tijekom proteklih 70 godina. Rusija i dalje predstavlja najveću prijetnju suverenitetu i neovisnosti pojedinačnih europskih država, kao i zajedničkim vrijednostima koje povezuju Zapad.

Rusija je pod vodstvom Vladimira Putina napadala naše demokratske institucije, uključujući izborni sustav, financijske institucije i civilnu infrastrukturu, putem novih oblika “hibridnog ratovanja”. Zlonamjernim je kibernetičkim aktivnostima napadala međunarodne organizacije, kao što su Svjetska antidopinška agencija i Organizacija za zabranu kemijskog oružja.

Atentatori potpomognuti od Kremlja upotrijebili su vojni bojni otrov na britanskom tlu u napadu u kojem je u konačnici ubijen državljanin Velike Britanije.

Rusija je izvršila invaziju na suverene države Ukrajinu i Gruziju te i dalje drži njihove dijelove pod okupacijom i prijeti NATO-ovim gradovima i našim građanima postavljanjem i mobiliziranjem jedinica s nuklearnim raketama suprotno Sporazumu o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF).

Rusija nije jedina međunarodna prijetnja s kojom se suočavaju NATO-ove članice. Sve prodornija Kina agresivno nastoji graditi ekonomski i politički utjecaj u Europi s ciljem potkopavanja transatlantskog jedinstva i uvođenja novih međunarodnih normi i standarda. Isto tako, ne možemo zanemariti ni izazove koje predstavljaju države poput Irana i Sjeverne Koreje s nepredvidljivim vođama i nuklearnim ambicijama. Kako su istaknuli saveznici, terorizam i dalje predstavlja izravnu prijetnju našem stanovništvu te međunarodnoj stabilnosti i blagostanju u širem smislu.

Suočene s tim izazovima, Sjedinjene Američke Države i dalje su predane u svojim obvezama prema saveznicima. Kad je predsjednik Trump 2017. godine održao govor u Varšavi, jasno je istaknuo: “Amerikanci znaju da je jak Savez slobodnih, suverenih i neovisnih država najbolja obrana naših sloboda i naših interesa”. Posvećenost obrani naših zajedničkih vrijednosti i suverenitetu država članica NATO-a dovela je 2014. godine do odluke saveznika o povećanju ulaganja u nacionalnu obranu.

Obvezali smo se ulagati najmanje dva posto BDP-a na obranu te uložiti najmanje 20 posto te potrošnje na primarne dijelove opreme do 2024. godine.

Povećavanjem nacionalnih ulaganja u obranu zajedno ćemo pomoći NATO-u da osigura da nam kopnena vojska, mornarica i zračne snage budu obučene, opremljene i spremne na djelovanje protiv bilo koje prijetnje kad ih pozovu u slučaju krize ili sukoba. Jačat ćemo NATO-ove sposobnosti borbe protiv hibridnih prijetnji. Pobrinut ćemo se i da NATO bude u stanju rasporediti svoje resurse kako bi našim partnerima pružio podršku u borbi protiv terorizma, gradnji stabilnosti na kriznim područjima te smanjivanju izgleda za terorističke napade na savezničkom teritoriju.

NATO je savez država koje su se okupile jer su, kako stoji u NATO-ovoj povelji, “odlučne u namjeri da očuvaju slobodu, zajedničko naslijeđe i civilizacije svojih naroda na temelju načela demokracije, slobode pojedinaca i vladavine prava”. NATO je od osnutka ostao vjeran temeljnim idealima, a vrata su ostala otvorena novim članicama koje dijele naše vrijednosti i posvećene su davanju doprinosa našoj zajedničkoj obrani. Svaki naš novi saveznik nas čini jačima, a rast NATO-ovih skupnih obrambenih sposobnosti osnažuje NATO-ove članice u svojoj obrani i obrani svojih saveznika, čuvajući na taj način naš mir i blagostanje. 2019. godine NATO obilježava obljetnicu pristupanja novih saveznika diljem srednje i istočne Europe, uz pripreme za primanje Sjeverne Makedonije u NATO, kao njegove 30. članice. NATO istovremeno ostaje predan partnerskim državama.

NATO saveznici predani su našoj kolektivnoj obrani i očuvanju naših sloboda. Zajednički moramo nastaviti ulagati u nacionalnu obranu, povećavati i modernizirati vojne kapacitete te pridonositi NATO-ovim naporima u promicanju sigurnosti i zaštite naših građana. NATO saveznici povećavaju svoje sposobnosti. Zajedno ćemo biti jači i bolje opremljeni kako bi NATO i dalje ostao čuvar mira i blagostanja sljedećih 70 godina - i dulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:44