IZA KULISA

ODLUKA KOJA U NI JEDNOJ DRŽAVI NA SVIJETU NE BI BILA NORMALNA, ALI U HRVATSKOJ JE, ETO, I TO MOGUĆE Što je iduće? Sanader kao borac protiv korupcije?

 Boris Kovačev/CROPIX

“Je li to normalno”, zapitao se prije neki dan zastupnik SDP-a Peđa Grbin kad je doznao da će na čelu radne skupine za izradu novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa biti Josipa Rimac, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina. Ona je, naime, upravo prema tom zakonu kažnjena s 4000 kuna jer nije na vrijeme predala imovinsku karticu, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv nje je pokrenulo i postupak zbog nesrazmjera prikazane imovine u odnosu na stvarno stanje.

Je li to normalno?

Ni u jednoj državi na svijetu ovakva situacija ne bi bila normalna, ali u Hrvatskoj je, eto, i to moguće. Ministar uprave Lovro Kuščević, koji je J. Rimac smjestio na mjesto državne tajnice, rekao je da će upravo to rezultirati izradom dobrog zakona. Ne ulazeći u profesionalne sposobnosti J. Rimac, po struci ekonomistice, čisto sumnjam da će njen angažman biti koristan za izradu novog zakona koji bi se trebao boriti upravo protiv ljudi poput nje - koji muljaju s imovinom i ne predaju imovinske kartice na vrijeme.

Možemo li, npr., jednako tako zamisliti da se za izradu nekog novog Zakona o kaznenom postupku angažira Ivu Sanadera? Ili možda Marinu Lovrić Merzel? Bi li možda bilo korisno da se u vijeće za suzbijanje korupcije imenuje Željka Sabu? Ili Franju Lucića? Jer svi oni imaju veliko iskustvo, samo je problem što je stjecano s druge strane zakona.

Može li bizarnije?

Može. Jer, doznali smo i da je jedna od članica radne skupine bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković. To znači da će zajedno na izradi novog zakona raditi D. Orešković, pod čijim je ravnanjem Povjerenstvo i kaznilo J. Rimac, te sama HDZ-ovka koja je kažnjena. Samo što će Rimac ovaj put biti šefica bivšoj šefici Povjerenstva koja ju je kaznila, a koju je HDZ-ova vlast bez obzira na stručnost i neovisnost odlučila smijeniti. Za ministra uprave Rimac i Orešković su “dobra kombinacija”. Za sve ostale to doista nije normalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:35