IZA KULISA

Odluka Ustavnog suda i rupe u Zakonu

 Tomislav Kristo / CROPIX

Nije vam povrijeđeno pravo da nadzirete brojenje referendumskih potpisa jer Zakonom o referendumu nije ni predviđeno da to pravo imate. Taj zakon uopće ne propisuje tko bi i na koji način trebao provjeravati broj i valjanost prikupljenih potpisa - tako bi se mogle sažeti dvije najnovije odluke Ustavnog suda kojima su odbačene ustavne tužbe referendumskih inicijativa - Istina o istanbulskoj i Narod odlučuje. Te dvije inicijative u podnescima Ustavnom sudu ustvrdile su da je Ministarstvo uprave odbijanjem uključivanja njihovih predstavnika u nadzor nad brojenjem potpisa povrijedilo ustavnost i zakonitost referendumskog postupka.

A Ustavni je sud, pozivajući se na rupu, zapravo rupetinu u Zakonu o referendumu, konačnu odluku o sudbini dviju referndumskih inicijativa vratio Saboru. Tako se trakavica oko dviju civilizacijski suspektnih incijativa - da se u Hrvatskoj ukine primjena Istanbulske konvencije ratificirane prošlog proljeća te promijeni izborni model i način političke predstavljenosti manjina - nastavlja.

Najnovije odluke Ustavnog suda još jednom podsjećaju da je hrvatski Zakon o referendum pun rupetina kao makadamski put kroz zemlju “nedođiju”. Ni 28 godina od proglašenja državne neovisnosti Hrvatska nema uređeno pitanje referenduma, što govori o kroničnoj neodgovornosti političkih elita i zapuštenosti države.

I dok se na Markovu trgu iscrpljuju u prepucavanjima tko je “anemični” izdajnik, a tko domoljub, dok se najjača oporbena stranka za saborske rasprave priprema odlaskom u trgovinu igračaka, ultrakonzervativne udruge “delaju”. Na krilima referendumskog uspjeha o ustavnoj definiciji braka iz 2013. one pokušavaju iskoristiti rupetine u Zakonu kako bi pod krinkom “jačanja neposredne demokracije” promovirale i progurale svoje ideje. Dvije propale incijative neće ih obeshrabriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:37