IZA KULISA

Papa je jedini kojem svijet danas vjeruje

 Tiziana Fabi/Pool / REUTERS

Summit europskih čelnika u Göteborgu, na kojem je sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković, na temu jačanja socijalne Europe prošao je bez posebnih reakcija, kao jedan od niza sastanaka na kojem se čuju uobičajene političke fraze o boljem i pravednijem tržištu rada i održivom sustavu socijalne zaštite. Istovremeno, misa pape Franje u povodu Međunarodnog dana siromašnih, nakon koje će 4000 beskućnika pojesti talijanske specijalitete i barem jedan dan u godini osjetiti blagodati normalnog života, izazvala je daleko više emocija među ljudima koji često zaboravljaju da je siromaštvo svuda oko nas. Zašto? Vrlo jednostavno, jer svijet vjeruje papi Franji kada se bori za siromašne, a sve manje političarima koji su najvećim dijelom stvorili svijet u kojem je novac i samo novac generator uspjeha i moći, a siromaštvo sramota. Poruke pape Franje sve vrijeme njegova pontifikata jasno ukazuju na nejednakost i jaz između bogatih i siromašnih, što bi u konačnici moglo dovesti do potresa kakav svijet do sada nije doživio.

Kako vjerovati političarima?

Europski i hrvatski političari mogu vratiti povjerenje samo i jedino ako barem malo poslušaju riječi iz Vatikana, tog čudovišnog pape koji čvrsto stoji na zemlji, odbija sjaj Apostolske palače, ne želi se voziti u Lamborghiniju, brine se za izbjeglice, beskućnike, bolesne i nesretne. A ne zato da ugrabi kap popularnosti, već istinski, iz srca. Zato je papa Franjo velik i iz njegova primjera trebali bi učiti svi oni koji su se prije nekoliko dana okupili u Švedskoj.

Zašto ne slušamo Papu?

I u Hrvatskoj je sve više siromašnih i onih koji jedva spajaju kraj s krajem, odlaze iz zemlje za koju smatraju da nema perspektivu. Okrećemo glavu od nesretnih ljudi koji kopaju po kantama za smeće, kao da je to tuđi problem, a ne današnjeg hrvatskog društva koje postaje sve ravnodušnije prema siromaštvu. Mislimo da ćemo s 200 ili 300 kuna povećati natalitet, a nećemo, stavljamo glavu u pijesak što je Slavonija opustjela, malo koga briga je za siromašne. Političari odlaze na mise, ali ne slušaju papa Franju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:21