IZA KULISA

Percepcija žena u RH nije odmaknula puno dalje od ove davno izrečene besprizorne rečenice u Hrvatskom saboru: 'Više su za madraca, nego za mudraca'

Ilustracija
 Tea Cimaš / CROPIX

Izobičajila se nekadašnja slika Međunarodnog dana žena - uredski dernek, crveni karanfil, bombonijera i pijani muž u paketu. Navodno, pripada to bivšem sustavu i bivšim vremenima. Istina, u teoretiziranju žene su u Hrvatskoj ipak bitno cjenjenije. Kažu - “žena, majka, kraljica” tražila je “jednakost među spolovima” pa je “to i dobila”. No, stvarnost govori da se od onog nekadašnjeg Dana žena nije odmaknula bogznakoliko. Na papiru ženama je super, brojna prava, uključujući toliko prizivanu Istanbulsku konvenciju... No, teorija i praksa i dalje ne idu ruku pod ruku. Nažalost, 8. ožujka uglavnom podsjeti žene da mnogi još “znaju gdje im je mjesto - za štednjakom, sudoperom ili veš-mašinom”!

Ne pomaže ni to što je među visokoobrazovanima u Hrvatskoj većina žena jer dok one brinu o demografiji, kolege napreduju na menadžerskim ljestvicama, u bolničkoj ili fakultetskoj hijerarhiji, plaćama... Nisu u prvom planu ni kad se zapošljavaju jer ih činjenica da “još nisu rodile” dodatno diskreditira kao kandidatkinje... Svako toliko netko ih propusti “kroz šake” ili zato što nisu skuhale ručak ili iz “preventivnih razloga”, a nije rijetkost da dobiju i “posljednji buket” ispod križa.

No, najgore je kad i same pokažu da stereotipi “žive vječno” pa na Kongresu poduzetnica dobiju na poklon - deterdžent za suđe, rašpicu za nokte, a generalni sponzor “uvijek maše leptirićima higijenskog uloška”. Ovom “paketu za prizemljavanje” u stvarnost pridružio se i zagrebački Vidikovac 360 ponudivši ženama besplatan pogled na grad na Dan žena uz dodatak da će one koje dođu dobiti i VIP karticu koju mogu koristiti kad žele, naravno “u pratnji odrasle muške osobe”!? Žene uvijek, čini se, treba netko “pričuvati”, tko zna što im na vrh nebodera može pasti na pamet pa je bolje da su u blizini “snažne muške ruke”.

Nažalost, zakoni odlaze i dolaze, ali percepcija žena u Hrvatskoj nije odmaknula puno dalje od one davno izrečene besprizorne rečenice u Hrvatskom saboru, odnosno previše je onih koji i dalje ustraju na tomu da su žene “više za madraca nego za mudraca”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:10