SEKSOPOLIS

PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ Stigla je i beba Sussex: a to što će biti privilegirana sada ne treba biti tema

Meghan, vojvotkinja od Sussexa, princ Harry i njihov sin Archie
 Dominic Lipinski/Pool / REUTERS

Nakon napetih dana i noći, i to se dogodilo. Svijet je postao bogatiji za bebu Sussex. Kako je rođenje djeteta najljepše što se čovjeku može dogoditi, uz dužno štovanje karijera i osobnih uspjeha, ne čudi me što su i Sussexi u sedmom nebu. Kritičari mogu reći da će ova privilegirana, kraljevska beba imati sve što druga djeca neće imati, ali to sada nije neka tema. U davnoj prošlosti englesko se prijestolje zatreslo više puta kada bi neki monarh umro bez potomka. Nije bilo lako ni Henriku VIII. koji je tolikim ženama odrubio glavu u potrazi za muškim nasljednikom. Naposljetku su ga naslijedile kćeri, najprije “Krvava Mary” iz prvog braka, a potom kći nesretne Anne Boleyn, Elizabeta I., dugovječna i uspješna vladarica koja je svjedočila neviđenom usponu kraljevstva i prekomorskim uspjesima.

Smrt Elizabete I. bila je događaj bez presedana jer za njezina života nije se smjelo spominjati tko bi mogao naslijediti djevičansku kraljicu, u pjesmama obožavatelja poistovjećenom s mitološkom, nevinom božicom Dijanom. Nasljednik će biti škotski kralj James VI., koji će postati James I. od Engleske, poznat po tome što je mrzio i proganjao vještice koje je krivio za brodolom što mu se dogodio kada je plovio po svoju mladenku na kontinent. Mržnja Jamesova prema vješticama bit će tolika da će možda baš zbog nje osvanuti one slavne vještice na početku Shakespeareova “Macbetha”, koje uz kotao izgovaraju stih “Ružno je lijepo, lijepo je ružno…”

Nakon smrti posljednje iz loze Stuarta, tragične kraljice Anne koja nije zadržala nijednu od svojih šesnaest trudnoća, a jedini će joj sin umrijeti u dobi od jedanaest godina, u potrazi za protestantskim vladarom, izbor pada na njemačku kuću Hanover, odakle je uvezen kralj koji nije znao ni riječi engleskog.

George I. utemeljit će hanoversku lozu koja će potrajati sve do kraljice Viktorije, koja će se udati za princa Alberta von Saxe-Coburg Gote te će se tako prezivati britanski vladari do 1917., kada će zbog rata s rođakom Kaiserom Wilhelmom svoje vladarsko ime promijeniti u ono koje danas znamo - Windsor. Bilo je nekih napetosti između današnje kraljice Elizabete II. i njezina supruga, princa Phillipa, u vrijeme vjenčanja, jer on je očekivao da će službeno ime vladarske kuće postati njegovo prezime - Mountbatten (također u ratu brzinski prekrojeno njemačko prezime “Battenberg”), no to se nije dogodilo. Kuća je i dalje Windsor, dok se muški potomci potpisuju kao “Mountbatten-Windsor”.

Kraljičinim dekretom potomci starijeg sina Lady Diane, princa Williama, i Kate Middleton nose titule prinčeva i princeze, no to možda nije sudbina Harryjeve i Meghanine bebe koja će se pomiriti s grofovskom i lordovskom titulom. Čim su se vojvoda i vojvotkinja od Sussexa sa sinom pojavili u dvorani dvorca Windsor, začulo se bučno i burno zujanje kamera, fotoaparata, bliceva, svega što uz takvu slavu ide. Beba je, na sreću, mirno spavala. Navodno je prva dva dana provela u potpunoj harmoniji sa sobom i svijetom oko sebe: tako otprilike i djeluje to biće u bijeloj kapici. Čovjek se može naljutiti na sebe što ga beba Sussex uopće zanima, što virka na nju i žmirka na tekstove o sretnoj kraljevskoj obitelji, o reakcijama i čestitarima, ali to bude jače od njega.

Poput dobre vile iz “Trnoružice”, oglasila se čak i osobna astrologinja pokojne Lady Diane i objavila da su djetetetu zvijezde naklonjene (dok su baki donijele kob prerane smrti) te da će se krasno slagati s mamom i tatom uz napomenu da njezinu astrološku knjigu možete potražiti na internetskoj knjižari za dvadeset funti. Pa kome bi u ovako uzvišenom trenutku naškodilo malo samoreklame?! Nakon što su preživjeli klikove i bljeskalice, zagrljeni Harry i Meghan nestali su u mraku dvorane s bebom, uvjerivši nas još jednom da su savršeno sretni, što im uspijeva već posljednje dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:23