IZA KULISA

PONOVNO KLJUČA U REGIJI, A ČAK DVIJE ZLOSLUTNE PORUKE TREBA SHVATITI VRLO OZBILJNO Sve se češće spominje uznemirujuća mogućnost novih sukoba...

Aleksandar Vučić, Hashim Thaci
 REUTERS

Dvoje europskih političara, oboje s velikim iskustvom u europskoj politici i oboje sjajni poznavatelji prilika na Balkanu, upozorilo je na opasnosti u ovoj regiji, pri čemu su spomenuli dva ključna razloga.

Prvi je na to upozorio predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, koji se kao političar na razini Europske unije, ali i premijer Luksemburga gotovo tri desetljeća bavio i regijom. Rekao je da bi se regija mogla vratiti u sukobe ako se ne zajamči napredak u procesu integracija u EU. Druga političarka, također s višegodišnjim iskustvom, koja upozorava je Doris Pack, bivša zastupnica u Europskom parlamentu. Ona pak upozorava na opasnost od promjena granica u regiji.

Kako ta opcija nije samo ideja nekih usijanih glava u regiji, nego sada i prihvatljivo rješenje za neke u EU i SAD-u, upozorenje Doris Pack treba shvatiti ozbiljno. Mnogi političari i analitičari mogu naći razloge da se ne slože s gospođom Pack, ali joj nitko ne može osporiti poznavanje regije i osobno poznavanje tamošnjih lidera. Ona je dobro prepoznala opasnost od razmjene teritorija između Kosova i Srbije, što je opcija na kojoj rade predsjednici Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić, a koja ima potporu i dijela Trumpove administracije te visoke predstavnice EU Federice Mogherini i nekih drugih političara iz institucija EU.

Naravno da bi takvu ideju jedva čekao i Milorad Dodik koji ionako govori o neodrživosti BiH i stalno prijeti odcjepljenjem Republike Srpske.

Problem za EU je u tomu što je sve manje iskusnih političara koji su svjesni što se sve zbog granica događalo u regiji te kakve bi posljedice i regija i Europa imale ako se one ponovno budu crtale. Federica Mogherini je jedna od onih koji očito to ne shvaćaju ili joj je svejedno što će se događati nakon njezina mandata koji završava na jesen ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:10