KOMENTAR

Potpredsjednici Vlade u jednom trenutku se oteo uzdah nezadovoljstva, kada je Ramljak izrekao jedno ime

 
Potpredsjednica Vlade Martina Dalić i izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Ako je premijer Andrej Plenkovć bacio Martinu Dalić, potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, i Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika Vlade, u političku arenu među saborske lavove Odbora za gospodarstvo kako bi ispitao njihovu trenutnu specifičnu političku težinu, onda je prvi dojam da su Martina Dalić i Plenković politički preživjeli ovu bitku.

Možda nisu pobijedili premoćnom pobjedom, ali sigurno nisu bili poraženi u rešetanju koje im je priredilo 30 saborskih zastupnika. Bili su dobro psihološki, politički i tematski pripremljeni, taktički su povukli dobar potez odmah na početku svojih izlaganja, pogotovo Ante Ramljak, koji je priznao “milijun pogrešaka”, ističući da bi iz sadašnje perspektive i on sumnjao u samoga sebe, odnosno takav odabir suradnika i savjetnika.

I Martina Dalić je negdje na početku rasprave ustvrdila da ovaj proces treba poslužiti kao iskustvo koje će omogućiti potrebne korekcije u drugim sličnim situacijama, iako je, kada joj je na kraju 4,5-satne baražne vatre postavljeno pitanje što bi promijenila u lex Agrokor, odgovorila da ne može na brzinu ništa konkretno odgovoriti i potom dala općeniti, načelni odgovor. Potpredsjednica Vlade, pokazala je to ova situacija, postala je rasna političarka, znalački je amortizirala neugodna pitanja i kontrolirala pripadajući konverzacijski manevarski prostor, tek u par navrata je gubila koncentraciju, što nije čudno u ovoj maratonskoj priči.

Ante Ramljak se, kao što smo napomenuli, mudrom odlukom na kraju svog početnog izlaganja posuo pepelom, te figurativno, ali i ne samo figurativno, ponudio svoju ostavku na stol svima onima koji smatraju da je svojim potezima kompromitirao proces restrukturiranja Agrokora.

No, u svim ostalim duelima s oporbenim saborskim zastupnicima Ramljak je ili dobivao dvoboje ili odigrao neriješeno, a u onim trenucima kada bi “promašio fudbal” ili blago gubio živce, dobio bi vidljivu podršku od Martine Dalić, bilo kratkim savjetom, bilo laganim dodirom ruke.

Ipak, u jednom trenutku Martini Dalić se oteo uzdah nezadovoljstva, u onom trenutku u kojem je Ramljak nazvao Borislava Škegru genijalcem, ali su i taj ranjivi trenutak brzo sanirali i Ramljak i ministrica gospodarstva.

Oporbeni zastupnici, pak, imali su mnogo više žara i želje da pometu suparnike koji su im “isporučeni na tanjuru”, no glavna taktička greška im je bila što se nisu koncentrirali samo na slabe točke Martine Dalić i Ramljaka, nego su umjesto dva ili tri pitanja postavljali i po desetak pitanja, uz neophodne povijesne uvode i preduge patetične moralne prodike (iznimka je bio jedino dobar nastup Nikole Grmoje).

To je potpredsjednici Vlade i izvanrednom povjereniku ostavljalo mogućnost da kratko ili nikako odgovore na konkretna pitanja, a da svoje odgovore prošire na široka nebranjena polja koja su im ostavljale verbalne egzibicije oporbenjaka. Nadalje, kao što je bilo i očekivano, ova forma saborske polemike nije donijela pregršt novih informacija, ali smo ipak došli do toga da je Ramljak priznao da davanje posla svojim drugarima može biti sumnjivo, dok je Martina Dalić konačno kazala da je u kreiranju lex Agrokor konzultirala Ramljaka i njegova bivšeg partnera Tomislava Matića, kao i Odvjetničko društvo Šavorić koje joj je, ako smo dobro shvatili, dostavilo sličan talijanski zakon o izvanrednoj upravi. Pritom je Martina Dalić negirala da je Borislav Škegro bio konzultiran pri pisanju lex Agrokor.

Uz to, Ramljak je i službeno ustvrdio da će tvrtki Alixpartners pripasti dodatnih osam milijuna eura honorara u slučaju uspješnog sklapanja nagodbe, iako još nije jasno ulazi li to u onu prvotnu cifru od najviše 68 milijuna eura za cijeli posao.

Jednako tako je zanimljivo da je Ramljak u jednom trenutku ustvrdio kako financijski vjerovnici i financijski savjetnici traže od njega da plati 12 milijuna eura za predstojeće savjetničke usluge financijskim savjetnicima Vijeća vjerovnika, te da mu prijete da će uskratiti potpis za nagodbu vjerovnika ako na to ne pristane. Zanimljiva je bila i Ramljakova informacija da je fakturu s računom za njegovu bivšu tvrtku Texo Management u javnost pustio netko od zaposlenika Agrokora.

Konačno, treba reći da je Darinko Kosor, predsjednik Odbora, kvalitetno vodio ovo saborsko pripetavanje, bio je to, patetično, ali precizno rečeno, još jedan festival demokracije, a Kosor je rekao da možemo očekivati još jedan ili dva ovakva događaja, ali vjerojatno tek nakon sklapanja nagodbe vjerovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:55