IZA KULISA

PREDSJEDNIK VEĆ PRVOG TJEDNA NA DUŽNOSTI POKAZAO KARAKTER Milanović tvrdoglavo ustrajao u pogrešnom izboru savjetnice i dobio što je mogao očekivati

 AFP

Nije dugo potrajala ljubav između Zorana Milanovića i većeg dijela lijevo-liberalne javnosti, medija i civilnog društva. Još u utorak pobrojani su hvalili najavu novoizabranog predsjednika, koji je u inkluzivnom govoru najavio da je njegov cilj “Hrvatska za svakog od nas”, da bi se poslije 48 sati suočio s optužbom kako je u savjetničku ekipu uzeo osobu koja je podržavala homofobe.

Radi se o Jadranki Žarković Pečenković, novoj savjetnici za odgoj i obrazovanje. Do 2015. anonimnoj psihologinji, koju je 2015. Milanovićeva Vlada imenovala šeficom Agencije za obrazovanje, a na spomenutoj funkciji se zadržala i u vrijeme ultrakonzervativne Vlade Tihomira Oreškovića. Sada je zasjela u ured na Pantovčaku, i to na dosta važnu savjetničku poziciju jer su odgoj i obrazovanje središnja točka na kojoj se lomi kako će izgledati Hrvatska u budućnosti.

Zato je jako čudan izbor osobe koja je kao ravnateljica Agencije za obrazovanje učitelje i nastavnike slala da se usavršavaju na skupu udruge U ime obitelji Željke Markić, kao i Hrvatskog generalskog zbora. Ukratko, sviđalo se to Milanoviću ili ne, ali u svoj najuži tim uzeo je ženu koja je slala profesore na konferenciju gdje se “upozoravalo” na opasnost da djeca s homoseksualnim sklonostima “pervertiraju” njihovu djecu, kao i na “grijehove pobačaja, ateizma, razvoda i transseksualnosti”.

Sve se znalo, ništa o gospođi Jadranki Žarković i njezinoj prošlosti nije tajna, no Zoran Milanović, sukladno svojem karakteru, nije želio popustiti. Dobio je što je mogao očekivati - mediji su zgroženi, aktivisti Zagreb Pridea žestoko su prozvali Milanovića i njegovu savjetnicu. Za nju su naveli da je saveznica klerikalne desnice, a za njega da je izgubio njihovo povjerenje i da nas očekuje pet godina laži, a poklopila ga je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je zaključila da o Jadranki Žarković ne može reći ništa dobro.

Lijevo-liberalna javnost često ima prekratak fitilj, ali ovdje je u pravu. Tko je tikve sadio sa Željkom Markić, daleko joj lijepa kuća. Ovo nije tema od suštinske važnosti, ali Milanović nije trebao pogriješiti na spomenutoj odluci. A jest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:59