LABIRINT POLITIKE

Slučaj gej para u kampanji za predsjednika HDZ-a

Andrej Plenković
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Iskreno sumnjamo da je premijera Andreja Plenkovića obradovala recentna objava odluke Ustavnog suda, koja i homoseksualnim parovima dopušta udomljavanje.

Ustavni sud je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima po jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u “javnoj usluzi udomljavanja”. Iako nije prihvatio prijedloge za ukidanje osporavanih zakonskih članaka, Ustavni sud je utvrdio da osporene zakonske odredbe iz kojih je izostavljena (“prešućena”) određena društvena skupina “proizvode generalne diskriminatorne učinke prema istospolno orijentiranim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo”.

Ova odluka nesumnjivo je pobjeda lijevo-liberalne Hrvatske, ali i nekih državnih službenika kao što je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je u prošlosti (što je zaboravljeno) zahtijevala od tadašnje ministrice Nade Murganić da se u novi prijedlog Zakona o udomljavanju među definicije udomiteljske obitelji uključe i životni i neformalni životni partneri, tj. osobe u istospolnim zajednicama.

Ono što je za jedne sreća, kod drugih izaziva bijes.

Ne treba biti zločest, ali zabavno je gledati agoniju koju je odluka Ustavnog suca izazvala kod Željke Markić i Velimira Bujanca, Vice Batarela i Drage Krpine, Bože Petrova i sve te bulumente turbo Hrvata, koji mašu krunicom kako se nekada mahalo srpom i čekićem. Pritom - lažu jer se svjesno stvara dojam kao da se radi o pravu na posvajanje, što je neistina. Osim toga, kada ste čuli da je netko iz te bulumente otvorio vrata vlastitog doma i udomio dijete koje dolazi iz uništene obitelji ili je, nedajbože, mali Rom ili dijete s invalidnošću? Naravno da niste, jer ekipu koja se sada križa i lijevom i desnom rukom najmanje zanimaju djeca.

Poanta ovog križarskog rata nije u traženju optimalnog rješenja, a to je liberalizacija zakonodavstva, kako bi se omogućilo lakše udomljavanje, ali još više posvajanje. Ne, ovo su krici upozorenja da Hrvatska, slučajno, ne bi napravila iskorak prema “staroj Europi” i tamošnjim liberalno-demokratskim društvima. Jer, Europa je podijeljena gotovo napola kada se radi o mogućnosti da istospolni parovi smiju posvajati. Samo što to, kao što smo rekli, ovdje uopće nije pitanje. Ne čudi da je Batarelo zavapio kako je ovo “crni dan za demokraciju”, a Željka Markić po običaju fejkala napadajući predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića optužbom da on nije izabran glasovima građana. Kao da se igdje u svijetu ustavni suci biraju na izborima…

Ne treba sumnjati, i Crkva će se uskoro uključiti u ovu priču. Uostalom, već je izišlo priopćenje četvero biskupa Splitske metropolije, koje također spominje “prava djeteta”, implicirajući da su ugrožena odlukom Ustavnog suda. Malo pristojniji vokabular, ali, u biti, biskupi s juga govore isto što i Krpina i Bujanec.

Svi imaju komentar osim HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske. S obzirom na to da je Plenković pod žestokim udarima desnice, njegova je šutnja razumljiva. Sumnjamo da premijer ima nešto osobno protiv gej populacije, ali kada bi javno podržao ovu odluku, mogao bi se pozdraviti s funkcijom predsjednika HDZ-a. A, opet, bude li šutio, umjesto njega će govoriti hadezeovski radikali i Miro Kovač, koji želi preoteti stranku. Zato se ne treba iznenaditi ako odluka Ustavnog suda postane važno pitanje u kampanji za predsjednika HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:36