KOMENTAR

Trebamo se zabrinuti zbog oduševljene publike

 Screenshot

Dvije djevojke, učenice splitskih srednjih škola, potukle su se jučer na parkiralištu nedaleko od policijske postaje. Navodno, zbog dečka. Deseci njihovih vršnjaka, školskih kolega, promatrali su tučnjavu, kao da su u gledalištu sportske arene: navijali, huškali, snimali mobitelima, a poslije dijelili snimke na društvenim mrežama. Nitko od njih nije reagirao, pokušao ih razdvojiti, pozvati neku odraslu osobu ili policiju.

Kako je moguće da nitko od njih stotinjak nije reagirao?

Tučnjava nije bila spontana, nisu se njih dvije posvađale te je svađa eskalirala i pretvorila se u fizički napad. Tada bi vjerojatnost da netko reagira bila mnogo veća. Ovaj “fajt”, kako ga zovu, bio je dogovoren, potencijalni gledatelji bili su obaviješteni o vremenu i mjestu događaja - oni koji su bili prisutni, došli su gledati tučnjavu i, opravdavajući se da je to “ono što su same htjele”, zanemarili svaku moguću opasnost, a još manje poniženje kojem će djevojke poslije biti izložene.

Navodno to nije bila prva takva dogovorena tučnjava, one se organiziraju s vremena na vrijeme i, kako kažu, gledatelja nikad ne nedostaje. Ipak, valja naglasiti da je netko od onih koji su znali za tučnjavu ipak ranije nazvao policiju: policija je izašla na mjesto događaja, ali prekasno.

Jesu li ovakvi obračuni, osobito među djevojkama, postali moda?

Prema dostupnim podacima, takvo ponašanje ipak je još na razini incidenta. Zabrinjavaju, pak, dvije stvari: činjenica da na njima ima sve više publike, kojoj takvo nasilje postaje prihvatljivo, te činjenica da djevojke koje u tim tučnjavama sudjeluju vjeruju da tako stječu popularnost među vršnjacima. Zar je to današnji način stjecanja popularnosti? Nije. Među onima koji su ih zlurado promatrali poput zabranjene cirkuske točke sigurno nisu postale popularnije - publika ih smatra redikulima.

Gotovo smo uvjereni da u tučnjavama sudjeluju uvijek iste djevojke, iz istog društvenog miljea. Ono čime se službe - koje su konačno uključene u cijeli slučaj - trebaju baviti jest njihova obiteljska pozadina i pitanje što te mlade djevojke navodi na pomisao da svoje mjesto u društvu mogu izgraditi samo ovakvim izlaganjem i ponižavanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:48