PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

ZAŠTO JE FIFA ZAPRIJETILA DANIJELU SUBAŠIĆU Ne zanima nas sadržaj, baš nas briga za motive, ubuduće zaboravi na eksplicitne poruke...

Danijel Subašić
 Damir Sagolj / REUTERS

Planet nogomet zbunjeno se češkao po tjemenu dok je u ožujku čitao vijest da Uefa kažnjava Bešiktaš sa 34.000 eura, jer je na dvoboju s Bayernom u Ligi prvaka - mačka zalutala na teren. Subverzivno nastrojeni mačor ušetao se u kazneni prostor, rastegnuo i zamjauknuo, ne mareći baš za utakmicu, a Uefini birokrati sutra su marljivo prelistali disciplinske manuale i shvatili da prekršaj istanbulskog Garfielda odgovara točki “propusti u organizaciji”.

Bešiktaš je zbog mačka na terenu Uefi iskeširao 10.000 eura više nego što je Ruski nogometni savez negdje u isto vrijeme platio Fifi zbog rasističkog hukanja igračima na utakmici reprezentacije.

Hrvatski nogometni savez platit će, doznali smo jučer, Fifi 70.000 švicarskih franaka jer su “vatreni” tijekom dvoboja s Danskom pili napitke proizvođača koji nemaju ugovore sa svjetskom nogometnom organizacijom. Riječ je o drakonskoj kazni, a opet osjetno nižoj od one koju je Uefa isporučila Nicklasu Bendtneru za prekršaj počinjen na Euru 2012. Danski reprezentativac tada je gol proslavio spuštajući opremu i pokazujući reklamu kladioničarskog lanca na gaćicama. Kazna? 100 tisuća eura i utakmica zabrane u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu.

Da, dok ne zaboravim, za političku provokaciju, onaj orlovski pozdrav srpskim navijačima, švicarski nogometaši albanskih korijena Shaqiri i Xhaka kažnjeni su sa po 10.000 švicarskih franaka i upozorenjem.

U prijevodu, koliko god trijebili igru od rasističkih i političkih natruha, Fifa i Uefa u praksi su alergične samo na povredu marketinških prava njihovih zlatnih sponzora. Čin gerilskog marketinga prekršaj je za sibirski gulag, rasističko hukanje, veličanje ratnih zločinaca i šovinizam minorni su fauli. Fifa i Uefa odavno su izgubile osjećaj za kontekst, odatle i upozorenje Danijelu Subašiću. Ne zanima nas sadržaj, baš nas briga za motive, ubuduće zaboravi na eksplicitne poruke. One su već stavljene uz rub terena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:19