PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

ZAŠTO JE FIFA ZAPRIJETILA DANIJELU SUBAŠIĆU Ne zanima nas sadržaj, baš nas briga za motive, ubuduće zaboravi na eksplicitne poruke...

FILE PHOTO: Soccer Football - World Cup - Round of 16 - Croatia vs Denmark - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - July 1, 2018 Croatia's Danijel Subasic applauds their fans as he celebrates after winning the penalty shootout REUTERS/Damir Sagolj/File Photo
Damir Sagolj / REUTERS

Danijel Subašić

Planet nogomet zbunjeno se češkao po tjemenu dok je u ožujku čitao vijest da Uefa kažnjava Bešiktaš sa 34.000 eura, jer je na dvoboju s Bayernom u Ligi prvaka - mačka zalutala na teren. Subverzivno nastrojeni mačor ušetao se u kazneni prostor, rastegnuo i zamjauknuo, ne mareći baš za utakmicu, a Uefini birokrati sutra su marljivo prelistali disciplinske manuale i shvatili da prekršaj istanbulskog Garfielda odgovara točki “propusti u organizaciji”.

Bešiktaš je zbog mačka na terenu Uefi iskeširao 10.000 eura više nego što je Ruski nogometni savez negdje u isto vrijeme platio Fifi zbog rasističkog hukanja igračima na utakmici reprezentacije.

Hrvatski nogometni savez platit će, doznali smo jučer, Fifi 70.000 švicarskih franaka jer su “vatreni” tijekom dvoboja s Danskom pili napitke proizvođača koji nemaju ugovore sa svjetskom nogometnom organizacijom. Riječ je o drakonskoj kazni, a opet osjetno nižoj od one koju je Uefa isporučila Nicklasu Bendtneru za prekršaj počinjen na Euru 2012. Danski reprezentativac tada je gol proslavio spuštajući opremu i pokazujući reklamu kladioničarskog lanca na gaćicama. Kazna? 100 tisuća eura i utakmica zabrane u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu.

Da, dok ne zaboravim, za političku provokaciju, onaj orlovski pozdrav srpskim navijačima, švicarski nogometaši albanskih korijena Shaqiri i Xhaka kažnjeni su sa po 10.000 švicarskih franaka i upozorenjem.

U prijevodu, koliko god trijebili igru od rasističkih i političkih natruha, Fifa i Uefa u praksi su alergične samo na povredu marketinških prava njihovih zlatnih sponzora. Čin gerilskog marketinga prekršaj je za sibirski gulag, rasističko hukanje, veličanje ratnih zločinaca i šovinizam minorni su fauli. Fifa i Uefa odavno su izgubile osjećaj za kontekst, odatle i upozorenje Danijelu Subašiću. Ne zanima nas sadržaj, baš nas briga za motive, ubuduće zaboravi na eksplicitne poruke. One su već stavljene uz rub terena.

Izdvajamo