KOMENTAR

Zašto se Milanović na povratničkoj presici pojavio praktički sam, i to daleko od središnjice SDP-a

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Osim što je potvrdio da želi biti predsjednik države, i to „predsjednik s karakterom“ koji želi od Hrvatske učiniti „državu sa stavom“, Zoran Milanović na svojoj prvoj konferenciji za tisak, i to prvoj otkako se povukao iz politike, nije puno više od toga kazao.

Međutim, to nije bilo ni za očekivati jer je ovo obraćanje javnosti bilo prije svega upućeno SDP-ovcima, članovima stranke koju je sam vodio do prije tri godine i čiji je i dalje član. Nakon što se sastalo Predsjedništvo SDP-a i šef stranke Davor Bernardić objavio da će Glavnom odboru predložiti Milanovića za njihovog predsjedničkog kandidata, Milanović je morao reagirati. SDP-ovcima nije mogao ostaviti dilemu i nagađanja koja su trajala mjesecima oko toga želi li se kandidirati.

Budući da se ostali kandidati, od aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović do Miroslava Škore koji bi trebao biti kandidat desnice još nisu izjasnili o namjeri da osvoje Pantovčak, ne treba očekivati da će Milanović nakon potvrde kandidature krenuti u juriš.

Dovoljno je iskusan da neće istrčavati u ring prije nego što zna s kime će se u njemu boriti. Realno je očekivati da će prava kampanja započeti tek najesen kada će se znati tko sve u njoj sudjeluje.

Uostalom, prije nego što krene kampanja, Milanović treba obaviti drugi dio posla vezanog uz kandidaturu. Tek sada može s otvorenim kartama sjesti za stol s čelnicima drugih oporbenih stranaka, od HSS-a, HSU-a, IDS-a, Glasa i ostalih, te zatražiti njihovu podršku. Sada je na njemu da obavi onaj dio posla koji je Davoru Bernardiću iznimno važan, a to je okupiti sve oporbene stranke, od ljevice, lijevog centra do liberala, oko SDP-a.

Tu se skriva i razlog zbog kojeg je Milanović konferenciju za tisak održao u HND-u kao „neutralnom“ teritoriju, a ne u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu, i zašto je na konferenciji za tisak bio sam, samo u društvu glasnogovornika Nikole Jelića i šefa stožera Orsata Miljenića. Tek kada dobije podršku svih stranaka na koje računa, Zoran Milanović može krenuti u pravu kampanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:34