Yotam Ottolenghi već godinama unosi živost u svijet kulinarstva. Vlasnik pet londonskih restorana koji nose njegovo ime u kuharici „Obilje“ skupio je 120 recepata koji se odlikuju uzbudljivim okusima i spojevima koji će oduševiti sve one u potrazi za novim pogledom na povrće.
Nadahnuće za Yotamova jela potječe iz njegova izraelskoga podrijetla i ljubavi prema namirnicama. Iako nije vegetarijanac, njegov je pristup jelima s povrćem originalan i inovativan, utemeljen na svježini i sezonskoj ponudi. Svaki je recept ove kuharice popraćen prekrasnim fotografijama.
Odvažne, žarke i originalne kombinacije, koje objašnjava odrastanjem u rodnom Jeruzalemu i obiljem svježe hrane koju je uživao, Ottolenghi u središte svakoga jela postavlja povrće. Ono je glavna zvijezda njegovih maštovitih kreacija, od patlidžana i rajčica do suhih i svježih mahunarki, žitarica, voća i bliskoistočnih začina koji jelima daju dodatnu dubinu i šarm.
Juha od pečenoga povrća, omlet s blitvom i šafranom, pljeskavice od boba, popečci od poriluka, celer i leća s lješnjakom i metvicom, salata od ječma i šipka, ravioli od kozjeg sira i limuna, krostini s kruškama… samo su dio primamljivih kombinacija u ovoj kuharici.
Uz prekrasne fotografije „Obilje“ je raj za sladokusce, bili oni vegetarijanci, ljubitelji povrća ili gurmani koji svakome jelu mogu dodati ono što žele.
Pogledajte kako kuha Yotam Ottolenghi!
Ottolenghi na Kreti!
Zavirite u „Obilje“ i jedan božanstveno ukusan recept.
Cvjetača sa šafranom
U ljeto 2009. godine autori programa o hrani s BBC-jeva radija 4 pozvali su me da budem domaćin polusatne emisiji na temu prema mojem izboru. Začudo, na kraju sam izabrao emisiju o cvjetači i pokušavao pokazati kako je to povrće neopravdano izgubilo popularnost, uglavnom u korist brokule. Jasno mi je da na cvjetači nema ničega što bi tako bilo seksi i zajamčilo joj zvjezdani status. Zapravo, doima se – na prvi pogled – pomalo dosadno i nezanimljivo. No dok smo radili emisiju, shvatio sam da zapravo i nije tako, da je cvjetača zapravo prekrasno prilagodljiva i svestrana, daleko više od brokule. I Sami Tamimi, glavni izvršni chef „Ottolenghijeve“ kuhinje, i ja složili smo se da je cvjetača jedno od onih jedinstvenih povrtnih vrsta, poput krumpira ili patlidžana, koje se može nositi s velikim okusima, a pritom ne izgubiti svoj jedinstveni karakter.
Pred vama je primjer tog zaključka. Ovo jelo možete poslužiti kao dio meze ili kao prilog uz leću ili ribu. Poboljšat ćete ga poprskate li ga umakom od sezama.
Za 4 osobe kao prilog
1 ½ žličica šafranovih niti
75 ml kipuće vode
1 cvjetača srednje veličine, razdijeljena na srednje velike cvjetiće
1 velika glavica ljubičastog luka, narezana na ploške
100 g grožđica (ako su jako suhe, potopite ih u vodu nekoliko minuta, a zatim ocijedite)
90 g kvalitetnih zelenih maslina, bez koštica i uzduž prepolovljenih
4 žlice maslinova ulja
2 lovorova lista
4 žlice grubo nasjeckana peršina
sol i crni papar
Stavite niti šafrana u zdjelicu i prelijte kipućom vodom. Ostavite ih minutu da upijaju tekućinu, a zatim prelijte šafran zajedno s tekućinom u veliku zdjelu. Dodajte sve preostale sastojke, osim peršina, i dobro pomiješajte rukama.
Ulijte smjesu u vatrostalnu posudu srednje veličine, pokrijte folijom i stavite u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva (6 na plinskim pećnicama). Pecite od 40 do 45 minuta da cvjetača postane mekana, ali konzistentna. Na pola pečenja izvadite jelo i dobro promiješajte, a zatim ponovno pokrijte folijom i vratite da se peče.
Kad cvjetača bude gotova, izvadite je iz pećnice, skinite foliju i ostavite da se malo ohladi prije nego što umiješate peršin. Kušajte i začinite prema potrebi, pa poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.