ONLINE POSTAV

'ČEGA SE BOJIŠ?' Izložba o strahu koja je zbog korone postala zastrašujuće aktualna

Uskoro će se u Hrvatskoj otvoriti muzeji, kako je najavio premijer Andrej Plenković. U međuvremenu je izložba o strahu, pod nazivom “Čega se bojiš?”, javili su iz Etnografskog muzeja Istre, dostupna online, i može se pogledati na https://cegasebojis.wordpress.com/.

Izložba je, poručuju iz muzeja, “nažalost aktualnija nego što smo mogli pretpostaviti. Ili možda banalnija”. Izložba je podijeljena u više cjelina, strahom se bave na razne načine, od općih pretpostavki, preko različitih znanstvenih pogleda, do subjektivnih interpretacija. Izloženi su predmeti poput raznog oružja ili, pak, zubarske stolice, tekst, fotografije, ilustracije, slike u pokretu i pa čak zvuk.

Autor izložbe, viši kustos muzeja Mario Buletić, strahu pristupa iz različitih perspektiva – muzeološke, etnografske i antropološke. Poseban segment izložbe fokusira se na strahove koji proizlaze i iz iskustva zajednice iz prošlosti, poput npr. prirodnih katastrofa, koje su se pripisivale nadnaravnim bićima. Izložba se bavi i pojmovima kao što je strah od drugog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:29