ART SALON ZAGREB

DO BUKOVCA, CRNČIĆA I VANIŠTE JEDNIM KLIKOM MIŠA Zainteresirani do 17. prosinca mogu 'bidati' za željenu umjetninu putem stranice aukcijske kuće

Frankica Mitrović Mihić i Vlado Mužar
 Ranko Šuvar / CROPIX
 

“Umjetnost sama po sebi ima jednu dozu ekskluzivnosti i ne možemo ni mi od toga pobjeći”, priča Vlado Mužar, vlasnik Art Salona Zagreb. Dok obilazimo taj impresivan i po mnogočemu doista ekskluzivan galerijski prostor na prvom katu zgrade u Ilici, samo par koraka od Trga bana Jelačića, kao da želi opravdati prvi dojam koji ostavlja svakog tko se tu nađe bez daha. Pa iako bi umjetnost trebala biti dostupna svima, kupuju je ipak samo oni koji si je mogu i priuštiti.

Raspelo Ivana Kožarića

S Vladom Mužarom, inače liječnikom koji više od trideset godina živi u Švicarskoj, našli smo se uoči otvorenja izložbe koja se u Art Salonu, u trajanju od nekoliko dana, održava do ponedjeljka, a na kojoj izlaže nekoliko suvremenih umjetnika mlađe generacije u selekciji povjesničarke umjetnosti i voditeljice galerije Zen Contemporary Frankice Mitrović Mihić. Slike Martine Grlić, Grgura Akrapa, Sebastijana Dračića i Stjepana Šandrka te skulpture Talijana Danielea Fortune pažljivo su uklopljene u interijer u kojem se tijekom obnove pazilo na svaki detalj.

Prostor današnjeg Art Salona Zagreb nekada je pripadao velikom Ivanu Meštroviću čiji je duh prisutan i dalje kroz nekoliko skulptura koje daju poseban akcent prostranom stanu iz kojeg pogled puca na Cvjetni trg. Na samom ulazu nalazi se pak reljef iz 13. stoljeća s prikazom svetog Kristofora pripisan majstoru Radovanu koji je Vlado Mužar prije nekoliko godina kupio na aukciji u Parizu. A art deco namještaj, veliki prozori, štukature na stropu, nisu u slučaju prezentacije djela hrvatskih umjetnika nimalo zasmetali, štoviše, radovi naglašenog kolorita poput Akrapovih slika koje vise između potpuno bijele Meštrovićeve skulpture cijelom su prostoru dali jednu novu, suvremenu notu.

Paralelno s izložbom naslovljenom “Umjetnost danas” u Art Salonu Zagreb priredili su i online aukciju na kojoj je u ponudi više od stotinu djela. Bukovac, Crnčić, Stančić, Job, Herman, Uzelac, Šimunović, Vaništa, Murtić neki su od umjetnika zastupljenih na ovoj sad već tradicionalnoj Božićnoj aukciji u Art Salonu Zagreb.

Vlaho Bukovac: 'Konavoski tkalci'

Motiv iz Varteksa

Vlado Mužar je od otvorenja ovog prostora 2016. (otvorio ga je zajedno sa suprugom, također liječnicom) održao nekoliko tzv. dvoranskih aukcija, koje je i sam vodio, no ovo je prvi put da se djela nude isključivo preko interneta, na adresi artsalonzagreb.com, a svi zainteresirani do 17. prosinca mogu “bidati” za željenu umjetninu putem stranice aukcijske kuće.

Za razliku od prethodnih, dvoranskih aukcija Art Salona Zagreb, na kojima se, među ostalim, prodavala i Picassova keramika, ali i predmeti primijenjene umjetnosti, na online aukciji ove godine nema “kapitalaca”, Bukovac koji se sada nudi, malo ulje na kartonu “Konavoski tkalci”, ima početnu cijenu od 8 tisuća eura. Ipak, Mužar izdvaja par djela za koja smatra da su posebna u ponudi. Među njima Vaništinu mapu “Gorgona” od šest radnih skica, ulje Mirka Račkog “Motiv iz tvornice Varteks”, kolaž Tomislava Gotovca iz šezdesetih, tri rada Ivana Kožarića od kojih je jedan naveden kao “pripisan” tom umjetniku i sa stručnim mišljenjem Ive Šimata Banova.

Tjedan dana od kada je startala online aukcija, dakle od 4. prosinca, kako se može pratiti preko stranice Art Salona Zagreb, “bidano” je za svega nekoliko djela, no Vlado Mužar najviše ponuda očekuje zadnji dan, u samom finišu. “Teško je hrvatske autore prodavati u Hrvatskoj, jer se oni prodaju drukčijim kanalima, na drugim mjestima. Čak je velikim kolekcionarima ‘ispod časti’ kupovati na aukciji, pa plaćati proviziju aukcijskoj kući. Ide se onim sistemom - znam vlasnika, jeftinije ću proći. Orijentirani smo upravo iz tih razloga na inozemstvo i želimo to raditi po uzoru na svjetske kuće i po najvišim standardima.” Za sad i ti inozemni kupci, ističe Mužar, povezani su s Hrvatskom, uglavnom se radi o ljudima našeg porijekla.

“Moramo biti iskreni i priznati da imamo vrlo malo umjetnika koje će kupiti primjerice jedan Francuz. Svega par naših autora strancima nešto znače. Možda Meštrović, kažem možda, ali nije to baš tako da svatko vani već na prvu zna tko je Meštrović.”

'Opatija' Mencija Clementa Crnčića

Dračićeva slika

Izbor umjetnika na ovogodišnjoj Božićnoj online aukciji Art Salona Zagreb, na koju se mogu zainteresirani kupci logirati i putem stranice Invaluable, proširen je i na par imena koja Frankica Mitrović Mihić promovira sustavno kroz svoj selektorski i kustoski rad orijentiran pretežno na inozemstvo. Upravo je za rad jednog umjetnika iz njenog “kontingenta” u trenutku kad razgovaramo i najveći interes na online aukciji.

Riječ je o slici Sebastijana Dračića “U snovima”, crno ulje na platnu s motivom mjeseca i s početnom cijenom od 1900 eura s procjenom od 2,2 do 4 tisuće eura. Frankica Mitrović Mihić ne krije iznenađenje, no napominje da joj nije najvažnija prodaja već promocija djela suvremenih hrvatskih umjetnika. Online aukcija je nešto što, slaže se s doktorom Mužarom, čini hrvatsku umjetnost vidljivom i izvan granica.

To im je i neki zajednički cilj, naglašavaju oboje. Izložba “Umjetnost danas” poklopila se slučajno s on line aukcijom, objašnjava Vlado Mužar, no djela koja su u postavu Art Salona Zagreb nisu u ponudi na online aukciji. Za umjetnike čije radove izlaže Frankica Mitrović Mihić kaže da im je zajednička figuracija koju tumače “na jedan sasvim suvremen način”. Frankica Mitrović Mihić koja je magistrirala u New Yorku na Fashion Institute of Technology, a u svojoj biografiji, među ostalim, ima i iskustvo rada u galeriji PS1, godinama se bavi sustavnim predstavljanjem hrvatskih suvremenih umjetnika mlađe generacije.

Vaniština mapa 'Gorgona'

Korak dalje

S Vladom Mužarom prvi put surađuje. “Idemo s recentnim radovima koji nisu do sad predstavljeni javnosti, izložba je prodajna no to nije glavni motiv ove suradnje, nego da se umjetnici prezentiraju. Ako dođe do prodaje, još bolje. U Zagrebu prema mom mišljenju hrvatski suvremeni umjetnici, bar oni s kojima surađujem, nemaju izlagački prostor gdje bi redovito mogli predstavljati i izlagati svoje radove. S obzirom da je hrvatska likovna scena izuzetno bogata i raznovrsna, moj cilj i dalje ostaje otkrivati i promicati kvalitetne likovne umjetnike, te redovito organizirati njihove izložbe.”

I Vlado Mužar napominje kako aukcija i izložba imaju za cilj promociju hrvatskih umjetnika, iz različitih rakursa. “Nije to neko smišljeno povezivanje. Ovo je vrijeme kada se održavaju aukcije, prije smo imali predaukcijsku izložbu, a sada idemo s jednom ovakvom prezentacijom.” Zašto su u Art Salonu odustali od dvoranskih aukcija? “Puno toga se promijenilo u cijelom svijetu. Svugdje se ide s digitalizacijom i najveće svjetske aukcijske kuće imale su poteškoće, Sotheby’s je nedavno i prodan.

Aukcije nisu više što su bile prije. Sve je manje ljudi na aukcijama, iako su one zapravo lijep događaj, poput premijere predstave”, objašnjava Mužar koji godinama i sam obilazi aukcije a iskustvo uspoređuje s kockanjem u kojem moraš znati granicu, kada stati. I u budućnosti namjerava raditi isključivo online aukcije jer na klasičan način to više ne ide, veliki su troškovi. “Dvoranske aukcije i drugdje u svijetu će ostati, ali samo za neka izuzetna djela, sve ostalo će se prodavati online”, smatra Mužar.

Ovaj rođeni Zagrepčanin koji u Zürichu živi od 1988.godine, do cijele ideje o Art Salonu došao je, kako otkriva, sasvim slučajno. “Saznali smo da se taj prostor prodaje, znali smo njegovu povijest, znali smo i za Meštrovića koji ga je koristio kao galerijski prostor. Godinama supruga i ja pratimo umjetničku scenu, idemo po aukcijama i stekli smo neko znanje, tako nam je došla ideja o galeriji. Bio nam je to razuman slijed, sve to nastaviti i staviti u funkciju umjetnosti. Htjeli smo ići i korak dalje, a to je predstavljanje hrvatske umjetnosti koja nije u inozemstvu dovoljno prepoznata. Od banalne usporedbe s nogometom, ne možete imati vrhunske nogometaše, ako ne igraju vani”, zaključuje Vlado Mužar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:59