ISTAKNUTI SLIKAR SREDNJE GENERACIJE

FOTO: OTVORENA IZLOŽBA ZOLTANA NOVAKA 'SVIJET BEZ MJERE' Novak u novim radovima nastavlja svoju prepoznatljivu urbanu motiviku i angažirani pristup

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.02.2019. u 10:59

Goran Vranić

Zoltan Novak

 

U subotu je u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu otvorena izložba "Svijet bez mjere" istaknutog hrvatskog slikara srednje generacije Zoltana Novaka. Novak je u MSU predstavio najnoviji niz od tridesetak slika velikih formata.

I u tom najnovijemu nizu, nakon ciklusa "Noćne slike" iz 2009. i "Kontrola iluzije" iz 2015., Zoltan Novak nastavlja svoju prepoznatljivu urbanu motiviku i angažirani pristup, istaknula je u najavi izložbe kustosica izložbe Snježana Pintarić. Navodi da u novim radovima Novak tematizira dnevna događanja u svojoj neposrednoj blizini i okruženju, događaje i vijesti iz medija te njihove društvene, etičke i političke implikacije.

 

"Njegova umjetnost izvrstan je odraz burne i intenzivne stvarnosti koja ga okružuje, a njegove slike jasna su i direktna poruka koja na gledatelja ostavlja snažan dojam", zapisala je Pintarić.

Kustosica je u najavi izložbe objasnila kako je "kompozicijska struktura ovih velikih platna višeslojna i kompleksna - unutar cjeline u kojoj prevladavaju gotovo ornamentirane glavne silnice i snažna dinamika glavnoga sadržaja, na razini detalja događa se cijeli niz manjih poglavlja - piktogramskih prikaza, intenzivno elaboriranih i s intrigantnim detaljima".

Pintarić je ocijenila kako ovim ciklusom Novak donosi neka nova tematska, ali i kompozicijska i koloristička rješenja, a time dokazuje sklonost eksperimentu i potvrđuje svoju aktualnost unutar najnovijih kretanja na području suvremenoga slikarstva. Smatra kako je njegovo slikarstvo dokaz da i danas, u poplavi bezbrojnih vizualnih atrakcija kojima smo okruženi, slikarstvo može biti drukčije, intenzivno, svježe, uzbudljivo i poticajno za sve nas.

Zoltan Novak rodio se 1963. u Zagrebu, a u rodnome gradu je i diplomirao 1989. na Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je priredio niz izložaba i sudjelovao na mnogim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Od 2004. profesor je slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama: Moderna galerija u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Vukovara, Gradski muzej Virovitica i Zbirka Faggian u Puli. Živi i radi u Zagrebu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo