ZNAMENITA UMJETNICA

JAGODA BUIĆ 'Za cijenu nisam pitala! Otkupili su starije radove, a ja uskoro izlažem svoja nova djela'

 CROPIX

Maria Balshaw, direktorica iz Tate Modern, osobno je odabrala radove Jagode Buić za kolekciju znamenite britanske galerije.

Rekla nam je da je upravo to karika koja joj nedostaje u kolekciji tapiserija”, govori nam Luka Jerković, koji je na britanskom sajmu Frieze, a preko galerije Richard Saltoun, na adresi Dover street, Mayfair, ponudio radove Jagode Buić. “Richard me, naime, više puta zvao da izlažem radove ove umjetnice na sajmu i sada je bila prilika da ih pokažemo. Riječ je o jednom od tri najvažnija sajma umjetnina na svijetu, a Tate je rad Jagode Buić otkupio prvi dan, tijekom VIP razgledanja”, govori Jerković o nastupu poznate umjetnice, najpoznatije po svojim tapiserijama, na najvažnijem londonskom sajmu umjetnina.

Fond

O kojim je radovima riječ? “Otkupili su dva rada, prvi je ‘Fallen Angel’, koji datira u 1967. godinu, a drugi, Orpheus, datira u 1972. Prvi se nalazio u privatnoj kolekciji jedne obitelji u New Yorku, a drugi je iz posjeda same umjetnice. Na pitanje za koliko su otkupljeni radovi Luka Jerković nije želio odgovoriti, a o cijenama ne želi razgovarati ni naša poznata umjetnica. Kako kaže: “Nisam ni pitala cijenu. U svakom mi je slučaju drago jer sam uglavnom na muzejskoj, a ne na galerijskoj sceni. Doduše, na ArtNetu su napisali da su otkupili rad zaboravljene umjetnice, a ja za sebe ne smatram da sam zaboravljena. Oni su otkupili moje starije radove, a ja uskoro namjeravam izložiti svoja nova djela”, kaže Jagoda Buić.

Oba su otkupljena rada velikih dimenzija, prepoznatljiva rukopisa Jagode Buić.

Tate je, inače, kako se može pročitati na službenim stranicama Friezea, radove kupio zahvaljujući fondu koji se zove Frieze Tate Fund, i koji otkupljuje za Tate četvrtu godinu za redom. Iznos kojim raspolažu je 150 tisuća funti. Ove su godine, uz radove Jagode Buić, otkupljeni i radovi Marca Camillea Chaimowicza iz Londona te dvojice umjetnika mlađe generacije Patricka Staffa i brazilskog umjetnika Paula Nazaretha.

Sajam Frieze

Tako piše na službenim stranicama Tatea, dok je opis na ARTnetu nešto slikovitiji, pa tako, među ostalim, piše: “Svake godine na isti dan direktorica Tatea Maria Belshaw i kustosi ustaju u ranu zoru, ispiju puno kave i trče po Friezeu na prazne želuce prije nego što se sajam otvori VIP-ovcima, kako bi odabrali radove za londonsku kolekciju.

Ove su godine prvi put uzimali u obzir umjetnike iz sekcije nazvane Frieze Masters. “Upravo su upečatljivi radovi ove umjetnice prvi koje su otkupili u sklopu ciklusa Frieze Masters”, među ostalim pišu, a Maria Belshaw rekla je za ArtNet: “Sajam se promijenio i razvija se, izlažu umjetnici svih generacija, suvremeni autori.”

Londonski Frieze ove godine traje od 3. do 6. listopada, izlaže sto šezdeset galerija i više od tisuću umjetnika iz čitavog svijeta, u Regent’s Parku. Guardian je jučer donio veliki vodič po Friezeu, podijeljen po glavnim ovogodišnjim trendovima koje su prepoznali ove godine, brutalizam, inovativna upotreba materijala, političnost u umjetnosti i slično. Pišu i kako ove godine ima poprilično tapiserija. O Jagodi Buić pisali smo početkom ove godine, kad je primljena u Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Izlaže od 1956.

Dobila je više međunarodnih priznanja za svoj rad, a među njima je i Grand Prix na bijenalu u São Paulu, kao i nagrada UNESCO-a za zasluge na području likovne umjetnosti. Izlaže međunarodno, veliku je izložbu, u posljednje vrijeme, imala i u Trstu, gdje je izložila svoje tapiserije i radove na papiru iz ciklusa “Carta Canta”. Ateljee ima u Zagrebu i u Provansi. Tate Modern otkupio je, podsjetimo, radove nekoliko hrvatskih umjetnika, među ostalim i Igora Grubića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:07