GLUPOST I NEOPREZNOST

JOŠ JEDAN GENIJALAC SKORO UZROKOVAO NEPROCJENJIVU ŠTETU Konobar slučajno slomio palac kipu Venere ogromne vrijednosti

 Hulton Archive / Getty Images

Bizarna nezgoda zadesila je Britanski muzej (British Museum) kad je jedan konobar slučajno udario rimsku skulpturu dok je posluživao hranu i piće. Kip Venere, rimska kopija grčkog originala iz 4. stoljeća p.n.e, ostao je bez palca, no komad se na svu sreću samo odlomio, padom se nije dodatno razbio.

Nezgoda se dogodila još u prosincu prošle godine, no vijest je tek sad dospjela u javnost, a glasnogovornica londonskog muzeja rekla je da su incident shvatili ozbiljno te da je skulptura božice ljubavi potpuno restaurirana. Smatra se da je događaj možda zataškan zato što dovodi u pitanje praksu iznajmljivanja muzejskih prostora za korporativne događaje.

Mramorni kip Venere datira iz 1. ili 2. stoljeća nove ere i vrijednost mu je neprocjenjiva. Visok je nešto više od dva metra i prikazuje polugolu boginju, a iskopan je u Ostiji u Italiji 1775. Britanski ga je muzej kupio 1805. godine te je dio njihovog stalnog postava.

Ovo nije prvi put da je kip oštećen. Jedan je posjetitelj prije četiri godine slučajno udario ruku Venere i odlomio komad, no to je iste godine sanirano, piše Daily Mail.

Glasnogovornica Britanskog muzeja je komentirala nezgodu: 'Ovo je bio nesretan incident. Očuvanje kolekcije ima apsolutni prioritet. Naši stručni konzervatori uspjeli su u potpunosti restaurirati predmet koji je ponovno izložen. Sve zaposlenike koji su bili uključeni u ovaj događaj, educirali smo još jednom o zaštiti umjetnina i osigurali dodatnu zaštitu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:26