GRAD KANDIDAT

KAKO DUBROVNIK VJEŽBA ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE Ukazanje Toma Gotovca na Lovrijencu

 Marko Ercegović
U projektu nazvanom ‘Razokrivanje’ sudjeluje devetero umjetnika, a uključuje više lokacija, među kojima i Mljet

Dubrovnik ovih dana testira svoje mogućnosti za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Projekt “Candidate city: Public exposure/ /grad kandidat: Razotkrivanje” u kojem sudjeluje devetoro umjetnika-kolektiva počeo je prošli tjedan performansom Siniše Labrovića.

Vizualno atraktivan bio je nastup “Mogućnosti za 2020.” multimedijalnog umjetnika Sandra Đukića kada se na tvrđavi Lovrijenac “ukazao” Tom Gotovac. Bila je to javna projekcija konceptualnih umjetnika iz vremena 70-ih na Đukićev način.

Sudbina otoka kao tema

Prošli je vikend obilježilo postavljenje instalacije “Tape” u mjestu Goveđari na Mljetu, što je bila i najviše dislocirana lokacija unutar Razotkrivanja. Poznata instalacija od selotejpa autora Numen / For Use koja je postavljena u mnogim svjetskim galerijama i javnim prostorima, sada je prvi put napravljena i u javnom prostoru u Hrvatskoj, iako je zapravo “domaći proizvod”. Instalacija “Tape” u Starom domu u mjestu Goveđari na Mljetu tematizira sudbinu otoka i činjenicu stalnih migracija s otoka do te mjere da na njima više gotovo nema djece.

Instalacija 'Tape' na Mljetu

- U instalaciji su se igrali i učenici lokalne škole, koju pohađa njih petero različite dobi. Skupili su se i svi stanovnici Goveđara, bila je domaća atmosfera, Ivo Sršen nam je pripremio gulaš od hobotnice - kaže Nikola Radeljković iz Numena.

Angažirani autori

Od umjetnika u Razotkrivanju sudjeluju i Vladimir Frelih, Igor Kuduz, Tina Gverović i Siniša Ilić, Miron Milić, Ivana Pagan Baće, Dalibor Marinis. U petak su na redu Tina Gverović i Siniša Ilić, a u subotu je na programu Dalibor Martinis s “Vječnom vatrom grijeha”, kada će izvesti performance paljenja automobila u Mokošici.

- Birali smo umjetnike čiji je izričaj kritičan i angažiran - objašnjava Marko Ercegović, koordinator projekta.

Organizatori žele i ovu vrstu umjetnosti približiti dubrovačkoj publici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:29