NOĆ MUZEJA

MEHANIČKE FIGURE U MSU Magični svijet kreacije i inventivnosti genija Nikole Tesle

 Facebook
O Tesli promišljaju i s Helenom Bulaja Madunić razgovaraju ikone suvremene umjetnosti Terry Gilliam, Marina Abramović, Laurie Anderson...

Večeras će u sklopu Noći muzeja, izložbom u No galeriji i projekcijama u dvorani Gorgona, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti biti predstavljeni fragmenti eksperimentalnog interaktivnog dokumentarca bez početka i kraja, autorice Helene Bulaja Madunić „Mehaničke figure_inspirirani Teslom“.

U dvorani Gorgona posjetitelji će moći pogledati osam posebno odabranih kratkih "putovanja" u ukupnom trajanju od sat vremena, kroz kompleksni magični svijet inspiracije, kreacije i inventivnosti genija Nikole Tesle u kojima o Tesli promišljaju i s Helenom Bulaja Madunić razgovaraju ikone suvremene umjetnosti redatelj Terry Gilliam, performerica Marina Abramović, glazbenica Laurie Anderson, spisateljica Samantha Hunt, glumac Andy Serkys, pisac Christopher Priest, fizičar Hiroshi Matsumoto, teoretičar novih medija Douglas Rushkoff i mnogi drugi.

Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti artefakte nastale u procesu rada na projektu - keramičke hrušteve, kofere, haljine, bilješke, knjige, portrete, fotografije i video klipove iz istoimenog krosmedijskog dokumentarca, koji su nastali kao inspiracija pozvanim umjetnicima i čine sastavni dio dokumentacije o Tesli kao inspiraciji u umjetnosti.

U 21 sat u Školici MSU biti će uprilićen okrugli stol i razgovor na temu Tesle kao inspiracije u umjetnosti sa redateljicom i umjenticima koji su sudjelovali u projektu tijekom proteklih 9 godina, a koji se nalaze u Zagrebu.

Fragmenti filma koji će biti prikazani u Gorgoni nalaze se trenutno također i na najvećoj i najznačajnijoj izložbi o Tesli – “Nikola Tesla: Budućnost je njegova”, koja je od studenog 2014. postavljena u središtu Madrida u prostoru Fundacion Telefonica na preko 1000 m2, koju je kroz tri godine intenzivnog rada priredio kustoski tim Miguel A Delgado i Maria Santoyo, u suradnji s brojnim institucijama i umjetnicima iz cijelog svijeta, a koju je do sada posjetilo preko 100 000 posjetitelja.

Mechanical Figures_Inspired by Tesla _ Trailer 01 from Helena Bulaja on Vimeo.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:53