DUBROVNIK

'MITOVI GRADA' ZA 70. GODIŠNJICU FESTIVALA Predstavljen program ovogodišnjih jubilarnih Ljetnih igara

    AUTOR:
    • Bruno Lucić

  • OBJAVLJENO:
  • 04.07.2019. u 20:00

 

Točno sedam dana prije same ceremonije otvaranja, konferencijom za medije predstavljen je program jubilarnih, 70. Dubrovačkih ljetnih igara. Intendantica Dora Ruždjak Podolski predstavila je najvažnije stavke programa.

- Ove godine program smo obuhvatili krilaticom “Mitovi grada”. Zašto? Zato što je 70 godina ove tradicije uistinu obilježilo i oformilo kulturni identitet ovih prostora kao i čitave Hrvatske, regije i ovoga dijela Europe. Uistinu je impresivna brojka od 70 godina koja nas je sve obvezala da se publici i građanima Dubrovnika, kao i svim posjetiteljima festivala, obratimo s dužnim poštovanjem kreiravši program u kojemu zaista ima za svakoga ponešto. Ali, rekla bih da ne postoji program koji je samo prolazan, nego je svaki program onaj koji će svoju publiku zadovoljiti i oplemeniti zahvaljujući prvenstveno svojoj kvaliteti jer kvaliteta nam je prvenstveno bila ideja vodilja - rekla je Ruždjak Podolski, zahvalivši Gradu Dubrovniku na financiranju.

Beethoven

- Zahvaljujući toj potpori mogli smo dovesti dva programa. Prvi je gala koncert 11. srpnja, izvedba 9. Beethovenove simfonije pod ravnanjem Ivana Repušića uz sudjelovanje Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera i zbora Ivan Goran Kovačić. Već dugo jedan ovakav orkestar nije nastupao na Igrama pa je ovo prilika da svi zajedno podižemo ljestvicu vlastitih saznanja i uopće kreiranja kulturnog čina koje se događa zajedno s umjetnicima i publikom - uvijek u toj korelaciji. Drugi program ovog tipa jest gostovanje Marijinskog baleta iz Petrograda. Dakle, riječ je o apsolutnoj svjetskoj baletnoj reprezentaciji, iznad toga baleta nema više nikoga drugog. Zaista sam neobično uzbuđena da će to gostovanje s predstavom “Četiri godišnja doba” biti upravo u Dubrovniku s obzirom na to da je Marijinski balet, nekadašnji Kirov, bio u Jugoslaviji pred 40-ak godina i više. I evo ga prvi put na ovim prostorima - komentirala je intendantica.

 

Režiju ceremonije otvaranja 10. srpnja s početkom u 21 sat ispred Crkve sv. Vlaha potpisuje intendantica i njezin pomoćnik za dramski program Saša Božić.

- Odlučili smo se na taj potez jer nas kao umjetničke voditelje programa to obvezuje da pokušamo zaokružiti cjelinu. Otvaranje se vodi pod krilaticom “Dubrovnik plovi” i nadamo se da ćemo uspjeti stvoriti jednu dojmljivu glazbeno-vizualnu cjelinu - naglasila je Ruždjak Podolski.

Redatelj Paolo Magelli, koji režira prvi premijerni naslov, “Hamlet” Williama Shakespearea koji će se izvesti 27. srpnja na tvrđavi Lovrijenac, također je govorio na konferenciji za novinare.

- Volio bih da vam objasnim koliko sam sretan i uzbuđen da sam ponovno u Dubrovniku, u gradu koji neizmjerno volim. Ne bih htio govoriti o “Hamletu” jer su predstave u nastajanju apstraktan pojam, ne bih htio govoriti što se tamo događa, to se može samo vidjeti. Međutim, htio bih vam nešto reći što vjerojatno znate, a možda ste i zaboravili: nakon Sirakuze, koji ima 101 godinu i koji se odvija u Eshilovom teatru, i Venecijanskog bijenala, mada ova dva festivala nisu toliko složena kao dubrovački festival jer isključuju glazbu, ples i slično, možemo reći da je u ovoj formi dubrovački festival najstariji u svijetu. Naprosto zato što Europa po pitanju kazališta i jest svijet. Dakle, Avignon je 10, Barcelona 20, Lisabon je 30 godina kasnije – govorim o jako razvikanim festivalima, a ovaj je festival sigurno najinteresantniji, najdublji i najsloženiji. Vrijedi ovu igračku čuvati i razviti dalje jer je to izraz i duša ovih zidina - rekao je redatelj.

 

Izniman spektakl

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je posebna čast što se ove godine obilježava 70. obljetnica Igara.

- One uistinu jesu jedan izniman spektakl koji svi mi u Dubrovniku jedan poseban način ćutimo i siguran sam da će i nakon ove sezone biti i kritika i pohvala. To je tako normalno jer trebat će se zabrinuti onda kad kritike ne dođu. Iz svega što sam vidio vjerujem da je program uistinu pogođen, da je vrhunski, onako kako to i priliči 70. obljetnici  - istaknuo je Franković.

 

Druga dramska premijera na rasporedu je 20. kolovoza, a riječ je o “Geraniumu” u režiji Marine Pejnović prema pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki “Otok” iz zbirke “Molitva na šetalištu” Antuna Šoljana, koja će igrati u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Igre za svoje 70. izdanje pripremaju praizvedbu glazbeno scenskog djela “Mali princ” u atriju Kneževa dvora, koje će prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja skladati i dirigirati Ivan Josip Skender, a režirati Hrvoje Korbar. Od repriznih naslova publika će u parku kampusa Sveučilišta u Dubrovniku od 16. do 18. srpnja moći pogledati predstavu “Pod balkonima” Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo