INTRIGANTAN PROGRAM

MSU U NOĆI MUZEJA Grafiteri su naslikali jazavčara kojemu će posjetitelji dati ime, u NO Galeriji izložba predstavnice 'autsajderske umjetnosti'

Zagreb, 231111.Muzej suvremene umjetnosti, Francesco Jodice u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, pokrenuo projekt Babel, kojim poziva gradjane da kriticki progovore o drustvenoj situaciji u gradu Zagrebu i Hrvatskoj danas, cime je fasada Muzeja suvremene umjetnosti postao ekran stavova gradjana.Na slici: fasada MSU-a ispisana porukama gradjana.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX / HANZA MEDIA
Na trećem katu Zbirki u pokretu predstavit će se kolekcija radova umjetnika neoavangardnog, antiumjetničkog i antikomercijalnog pokreta Fluxus, a tom prigodom operna pjevačica Marija Lešaja izvest će Cageovu 'Ariju''

ZAGREB - Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) pripremio je za Noć muzeja, 29. siječnja, program u okviru kojega će, uz aktualne izložbe, predstaviti novi mural kolektiva "Pimp My Pump" i otvoriti izložbu "Sjećanja jedne pijanistice" Marije Novaković.

Bare & Modul u hodniku ispred pedagoškog prostora MSU-a naslikali su jazavčara, kojemu će posjetitelji odabrati ime. O uličnoj i grafiterskoj umjetnosti autori će u Noći muzeja razgovarati s kustosicom Danielom Bilopavlović Bedenik.

U NO galeriji će se moći razgledati crteži i slike, pretežito autobiografskog karaktera samouke umjetnice Marije Novaković (1885.), jedne od najznačajnijih predstavnica tzv. autsajderske umjetnosti, koja je nakon duševnog sloma stvorila intrigantan opus u Klinici za psihijatriju Vrapče, gdje je bila od 1932. do svoje smrti 1960. godine.

Slikarstvo kao terapija

Iako je završila studij glasovira u Beču, studirala operno pjevanje i desetak godina na klaviru pratila projekcije nijemih filmova u njemačkim kinima, afirmirala se u slikarstvu, koje joj je bio terapija tijekom liječenja.

Muzejska savjetnica Nada Beroš imat će tematsko vodstvo u stalnom postavu "Zar je to umjetnost?", dok će Saša Begović, partner u 3LHD i Maroje Mrduljaš, sukustos izložbe "3LHD interakcije" voditi posjetitelje kroz dvadesetak godina rada tog arhitektonskog studija. U Noći muzeja će se predstaviti i katalog izložbe.

U Prostoru za povremene izložbe postavljena je izložba Tadeja Pogačara, jednog od najvažnijih slovenskih suvremenih slovenskih umjetnika, autora P.A.R.A.S.I.T.E. Muzeja suvremene umjetnosti, a posjetitelji će imati priliku razgledati i didaktičku izložbu iz Arhiva Ivana Picelja.

Na trećem katu Zbirki u pokretu predstavit će se kolekcija radova umjetnika neoavangardnog, antiumjetničkog i antikomercijalnog pokreta Fluxus. Kako je nastao pod snažnim utjecajem ideja Johna Cagea, u tom će prostoru operna pjevačica Marija Lešaja izvesti Cageovu skladbu "Aria".

11-godišnjak na glasoviru

U Dvorani Gorgona na glasoviru će nastupiti nagrađivani jedanaestogodišnji glazbenik Jadran Mihelčić, s Bartokovim Rumunjskim plesovima i klavirskim etidama. Ista dvorana djeci će se otvoriti za predstavu "Priča o zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo" Teatra Puna kuća.

U predvorju Muzeja izvest će se kratki performans "Kiparsko tijelo" umjetnika okupljenih oko Performing Arts Programa, a ondje će nasupiti i DJ M.I.L.E.

Za Noć muzeja će biti otvoreni i MSU-ovi Arhiv Tošo Dabac u Ilici, te Zbirka Richter na Vrhovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:59