DIZAJN S POLICA

Ovi su ljudi oblikovali Zdenka sir, kavu i maslinovo ulje koje svi kupujete... Pogledajte ovaj sjajan dizajn

Zdenka premium sirevi,

 /Press
Tijekom 25 godina Dig studio osvojio je pedesetak međunarodnih i domaćih nagrada poput Red Dot, Pentawards, Ed-Awards...

U četvrtak 23.5. u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba dizajnerskog studija Dig i njegovog autorskog dvojca koji čine Izvorka Jurić i Jurica Kos. Izložba pod naslovom Dizajn s polica pogled je unatrag ne samo na najbolje projekte ovog recentno osnovanog studija, ali i njegovih prethodnika – Design Bureaua Izvorka Jurić i Tridvajedan – nego ujedno i neke od najhvaljenijih i najnagrađivanijih dizajna ambalaže u proteklih gotovo dva desetljeća, piše dizajn.hr

"Iza naizgled krajnje nepretencioznog naslova Dizajn s polica stoji određena promišljenost i odlučnost koja karakterizira i same radove studija, izbrušena kroz više od dvadeset godina rada, naročito u osjetljivom području na koje se ova izložbena prezentacija fokusira: dizajnu ambalaže i s njim usko povezanim brendiranjem i rebrendiranjem proizvoda. Taj izraz, „dizajn s police“, neposredno i jasno govori o ‘mjestu’ predmeta koji se dizajniraju, to je dizajn s kojim se susrećemo u trgovinama, ili pak ima svoje mjesto u našim domovima, nerijetko u društvu s drugim, obično također dizajniranim predmetima. S takvog mjesta oni nas pozivaju na interakciju, na njemu moraju biti prepoznatljivi, mora nam u trenutku biti jasno što su i koji je njihov sadržaj i svrha, moraju nam dati relevantne informacije, biti sigurni za okoliš i pogodni za transport, moraju se istaknuti u odnosu na druge, i moraju nam – svojim imenom, oblikom, konturama, bojom, taktilnošću itd. – ispričati priču vrijednu naše pažnje.

image

Aspect

/Jurica Kos
image


Brachia maslinovo ulje, ekskluzivno pakiranje, 2006.

/Mladen Šarić

U Hrvatskoj djeluje niz studija koji rade izuzetne projekte dizajna ambalaže, ali tim koji je sad već mnogo godina pod različitim imenima vodila Izvorka Jurić, a sada joj se i formalno kao partner u Dig studiju pridružio nešto mlađi Jurica Kos, u toj specifičnoj niši ove industrije pronašao je i s ogromnom pažnjom izgradio svoju specijalnost te na neki način središnje mjesto. Oko svakog njihovog novog projekta, a rade ih mnogo i u Hrvatskoj i za inozemne klijente, razvije se neka vrsta znatiželje i uzbuđenja – pakiranja koja dizajniraju jesu atraktivna, ali to je najlakši dio, posebnim ih čini njihova otvorena ambicioznost. To su ambalaže u čijem se središtu uvijek nalazi neka vrsta inovacije – tehničke, konceptualne itd. – neko dosljedno načelo da još jedna nova ambalaža na tržištu treba zavrijediti svoje mjesto time što je s njom napravljen jedan korak dalje od onog za što smo dotad mislili da ambalaža proizvoda te vrste može biti. To znači da ćemo u mnogima od njih pronaći detalj koji interakciju s predmetom čini drukčijom, naći ćemo razložno primijenjene nove materijale i tehnologije izrade, dorađene, poboljšane funkcije određenih njegovih elemenata. Pritom su, međutim, njihove dizajnerske odluke racionalne i ne zalijeću se u ekstravaganciju i pretjerivanje. Dig studio ima ukusa, a taj ukus je izgrađen znanjem o svom glavnom mediju i njegovim mogućnostima.

image

Sampé gin, 2023.

/Jurica Kos

Sve ovo vidimo primijenjeno u širokom rasponu vrsta proizvoda, i samim tim složenosti njihovih pakiranja. Tu su maslinova ulja (jedno od najomiljenijih dizajnerskih igrališta) – Lintar, Kadinela, ali prije svega Brachia s čitavom serijom različitih ambalaža; alkoholna pića – pivo Tref, džin Sampé, vino Kupilek; kozmetički proizvodi – Plasinia, Fjori Fôra, Bee’s Magic; visokokvalitetni darovi/suveniri kao Bite Art i Croatia in a Box; prehrambeni proizvodi – rebranding i selektirana pakiranja Zdenke, CERU; hrana za kućne ljubimce – Aspect, Rustican; numizmatički setovi Hrvatske kovnice novca; a među njima je čak i serija vreća – cementa (Cemex), jedan od najranijih dizajnerskih projekata Izvorke Jurić, još iz sredine 2000-ih. Premda galerija ni za jedan od njih nije najprirodnije okruženje – već smo to rekli, riječ je o dizajnu „s police“ – ovdje ćemo ih vidjeti u izazovnom kontekstu, niz izuzetnih dizajna kao konkurenciju jedne drugima. No još važnije, sam studio se potrudio da procese razvoja neke od tih projekata rastvori pred našim očima kako bismo stekli uvid u pažnju i znanje koji su investirani u njih. (…)", piše Marko Golub.

image

Croatia in a Box, 2015.

/Maja Danica Pečanić

"Dig je jednostavan, dovitljiv i inventivan studio s bogatim iskustvom u dizajnu, kreativnoj komunikaciji i izgradnji brendova. Studio čini mali tim stručnjaka za dizajn, brendiranje i dizajn ambalaže; tim koji će duboko proniknuti u bit proizvoda ili brenda i pronaći svježe, inovativne ideje kako ga učiniti jedinstvenim i upečatljivim. Dig studio organski se razvio iz nagrađivanog studija Design Bureau Izvorka Jurić. Izvorka, koja ima veliko iskustvo u dizajnu i vizualnim komunikacijama, posebice brendiranju i dizajnu pakiranja, sklopila je partnerstvo s mladim talentiranim dizajnerom Juricom Kosom. Posljednjih šest godina Jurica je uvelike pridonio razvoju projekata Design Bureaua i ta uspješna suradnja dvoje osebujnih dizajnera okrunjena je partnerstvom te formiranjem Dig studija. Dig studio realizirao je projekte za brojne međunarodne klijente i specijaliziran je za stvaranje dizajnerskih rješenja po mjeri. Tijekom 25 godina ovaj studio osvojio je 50-ak međunarodnih i domaćih nagrada od čega se najviše ističu više puta osvojene Red Dot, Pentawards, Ed-Awards i Graphis nagrade. Objavili su ih prestižni časopisi Monocle, I.D., Print, Novum i The Dieline.

image

Zdenka premium sirevi,

/Press

Izvorka Jurić je dizajnerica i edukatorica koja svoj profesionalni status potvrđuje s više od 20 godina iskustva djelovanja u dizajnu, mnogobrojnim stručnim nagradama, priznanjima i izložbama. Tijekom cijele profesionalne karijere aktivna je i u edukaciji u dizajnu, te predaje na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Sveučilištu Algebra. Kreativna direktorica i partnerica u Dig studiju.

Jurica Kos svestrani je grafički dizajner mlađe generacije – s više od 10 godina iskustva u vizualnim komunikacijama. Osvajao je međunarodne i nacionalne nagrade i priznanja te sudjelovao na stvaranju različitih komunikacijskih rješenja za raznovrsne klijente. Kreativni direktor i partner u Dig studiju", stoji u najavi.

image

Aspect

/Jurica Kos

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba. Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 15:34