INVESTICIJA OD 40 MILIJUNA KUNA

OVO JE INTERIJER NOVE CRKVE U KNINU Maković: Izgleda kao kockarnica;Franjevci: To je u duhu naše crkve

Vijest da neće osmisliti i unutrašnjost nove crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu arhitekt Jerko Rošin, kojem je povjeren taj veliki projekt, saznao je iz pisma koje su mu poslali investitori Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja.

- Nisam vidio novi interijer crkve, samo sam, s obzirom na ugovor, dobio neočekivanu vijest. Javili su mi konačnu odluku da uređenje interijera prepuštaju mladom arhitektu Anti Vrbanu - kaže Rošin, projektant crkve kojeg smo zamolili da komentira novi interijer.

Crkvu je izvana osmislio obloženu u kamen, jednostavnu, bez šara jer “kamen pokazuje svoju stamenost”.

- Također, kao dom franjevcima koji su kroz povijest očuvali ne samo vjeru hrvatskog naroda već i njegovu nacionalnu svijest. Franjevačka kuća znači redovnička kuća, kuća bez nakita, svedena na elementarno. Sad vidim i da sam je zamislio u duhu onog što govori papa Franjo - dodaje Rošin.

Jerko Rošin je autor eksterijera crkve

40 milijuna kuna

- U unutrašnjosti je trebao dominirati sam prostor, i to u jednoj boji, prostor sveden na najjednostavnije, na princip “više je manje” i u kojem je sva koncentracija u pogledu prema oltaru, prezbiteriju i Gospi - kaže.

Kao što se vidi na “starim” simulacijama interijera koje je osmislio Rošin, njegov je koncept suzdržaniji od Vrbanovog modela uređenja, “hladniji”, asketski. Ono što nedostaje na toj simulaciji je, kako kaže Rošin, kip Gospe koja bi izlazila iz središnjeg dijela, ispod križa. Trebao ga je raditi Zvonko Mihanović. Vijest da ipak neće raditi interijer, kako je bilo ugovoreno, bila mu je, dodaje Rošin, neugodna, ali nije reagirao. - Ostao sam sabran zbog crkve - ističe.

No fra Josip Gotovac kaže kako je ugovor imao klauzulu po kojoj mogu tražiti i druga rješenja.

- Rošinov interijer nam je bio neprihvatljiv jer nije bilo ničeg novog, i novi interijer je više u duhu naše crkve. Osim Vrbanovog, razmatrali smo još nekoliko rješenja. Ipak, neke dijelove Vrbanovog projekta namjeravamo promijeniti.

Ante Vrban, arhitekt s međunarodnom karijerom, koji među ostalim uređuje glamurozne stanove u Dubaiju, Londonu i drugim svjetskim središtima, a potpisao je i interijer Gradske kavane u Zagrebu, za poduzetnika Pavla Zubaka, ovaj projekt nije dobio putem natječaja već mu je poziv uputila Josipa Rimac.

Poput videoigara

Vrijednost projekta župne crkve Gospe od Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta je oko 40 milijuna kuna, a Vlada je odobrila 9,8 milijuna. Nakon što su objavljene slike vanjštine i unutrašnjosti kninske crkve, za mišljenje smo upitali stručnjake.

Maroje Mrduljaš, teoretičar arhitekture, tumači:

- Projekt crkve u Kninu, kako je prezentirana u medijima, može se tumačiti kao simptom duhovnog stanja naručitelja i tvoraca. Izvana “tvrđava” koja poput scenografije videoigara mistificira prošlost, iznutra estetika koja je prenesena iz malograđanskih kafića i stanova skorojevića.

Zvonko Maković, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, novu crkvu vidi kao još jedan civilizacijski nesporazum kakvih je bilo dosta kada je gradnja novih sakralnih objekata u pitanju. - Ono što sam mogao zaključiti iz fotografija i komentara u tisku i s interneta sveo bih na konstataciju da je ovo prije nalik kockarnici ili nekom sličnom ambijentu namijenjenom zabavi, nego prostor svetosti.

Arhitekt Hrvoje Hrabak tumači kako interijer oslikava krajnji i nepopravljivi nesporazum između oblikovanja i duhovnog smisla prostora crkve.

Sto posto hrvatsko

- Nametljiva rasvjeta, nezgrapni ukrasi i ostali specijalni efekti sugeriraju naglašeno svjetovni dojam, primjeren, možda, kakvom sezonskom tv spektaklu. Duboki religiozni doživljaj, radi kojeg crkva i postoji, u takvom je ambijentu jednostavno nemoguć. Izvorne vrijednosti sakralnog prostora su, neovisno o stilu ili tehnologiji, uvijek određene kontemplacijom, zajedništvom i štovanjem. Ovdje prikazano, na posebnu štetu simbolike Grada Knina, djeluje sasvim suprotno - kaže Hrabak.

Na kritike projekta odgovara arhitekt Vrban.

- Kritika će uvijek biti, uostalom sve ćete vidjeti kada bude gotova. U povijesti svijeta je sve ono što je novo i drukčije bilo kritizirano. Ovo je apsolutno jedan jednostavan, moderan i elegantan interijer. Koji su izgradile hrvatske ruke, naši kamenari, inženjeri, naše građevinske firme. Koje zapošljavaju naše ljude. Ova crkva je puna hrvatskih obilježja, projektirana za vjernike, za Hrvate i grad Knin, grad pobjednik. Mi smo uspjeli s puno manjim budžetom nego što će konačni rezultat izgledati napraviti jedan poseban prostor vjere i ljubavi, važan za sve građane Hrvatske. Ova crkva je za budućnost koja pamti prošlost - zaključuje Vrban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:03