WELLCOME COLLECTION

POSJETILI SMO MUZEJ S NEOBIČNOM KOLEKCIJOM Tu je sve, od Napoleonove četkice za zube, preko japanskih seksualnih pomagala, do pile za rezanje kostiju

Henry Wellcome (lijevo)
 

Napoleonova četkica za zube, vlasi kose kralja George III., stolica na kojoj su viktorijanske žene sjedile tijekom poroda, japanska seksualna pomagala, proteza za nogu iz 18. stoljeća, pile za rezanje ljudskog mesa i kostiju, spravice za puštanje krvi, samo su neki od tisuća izloženih predmeta u muzeju Wellcome Collection u Londonu. Wellcome Collection, u okviru kojeg se nalazi i svjetski poznata biblioteka s gotovo dva milijuna knjiga i publikacija, nalazi se u ulici Euston blizu postaje King’s Cross. Muzej je dio zaklade Wellcome Trust, najveće britanske privatne zaklade za znanstvena istraživanja, a posjetila sam ga prošlog četvrtka navečer. Raspon izložaka, koji ide od bizarnih do prekrasnih te od antičkih do futurističkih, zainteresirao me za lik i djelo sir Henryja Wellcomea, utemeljitelja zaklade Wellcome Trust.

Tko je bio Henry Wellcome

Ljekarnik, poduzetnik i kolekcionar Henry Wellcome rođen je 1853. godine u Wisconsinu, u kočiji svojih roditelja Mary i Solomona Wellcomea, koji je istodobno bio farmer i adventistički propovjednik. Nakon što je Solomon Wellcome 1861. godine bankrotirao zbog katastrofalne ljetine, obitelj se s nekoliko desetaka podjednako siromašnih doseljenika doselila u Garden City u Minnesoti, na teritorij Siouxa, jednog od najpoznatijih naroda sjevernoameričkih Indijanaca.

Godinu dana nakon što se obitelj Wellcome doselila u Garden City, dogodio se prvi krvavi upad Siouxa i još krvaviji odgovor vojske. Iako je odgajan u strogom religijskom okružju, Henry Wellcome od ranog je djetinjstva pokazivao interes za medicinu i lijekove te je kao tinejdžer počeo raditi s ujakom koji je imao malu ljekarnu. Svoj prvi proizvod, nevidljivu tintu (zapravo sok od limuna), koji se reklamirao u lokalnim novinama, lansirao je već u dobi od 16 godina.

Napoleonova četkica za zube

Farmaceutska kompanija

Kad je napunio 18 godina, Henry Wellcome otišao je studirati na Filadelfijski koledž farmacije. Bilo je to doba kada se medicina počela razvijati na znanstvenim temeljima te su lijekove stvarali kvalificirani liječnici. Kao mladić naglašenog poduzetničkog duha, Henry Wellcome spoznao je da bi se od prodaje lijekova mogao napraviti ozbiljan posao. Na poziv svojeg prijatelja ljekarnika Silasa Burroughsa, 1880. godine preselio se u Veliku Britaniju, gdje su njih dvojica utemeljila farmaceutsku kompaniju Burroughs Wellcome&Company.

Wellcome i Burroughs revolucionarizirali su farmaceutski biznis u Europi imaginativnim marketingom i oslanjanjem na znanstvena istraživanja. Njih su dvojica zatim 1884. godine počela i s prodajom lijekova u obliku tableta pod zaštitnim znakom Tabloid. Sve dotad lijekovi su se prodavali u obliku tekućine ili praha. Kada je 1895. godine Burroughs preminuo, Henry Wellcome preuzeo je kompaniju te postao vodeća osoba britanske farmaceutske industrije. Utemeljio je dva istraživačka laboratorija: jedan za fiziološka, a drugi za kemijska istraživanja.

Brojna otkrića

Jedan od prvih znanstvenika koje je Wellcome angažirao bio je britanski biolog Henry Dale, koji je 1936. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu jer je pokazao kako acetilkolin igra ključnu ulogu u pobuđivanju neurona, što je imalo važnu medicinsku primjenu. Tijekom svojeg života Henry Wellcome financirao je niz znanstvenika, među kojima su neki došli do važnih spoznaja kao što su otkriće protuotrova za tetanus i difteriju.

Njegovi znanstvenici izolirali su i histamin, pokretač akutnih alergijskih reakcija u ljudi, što je dovelo do proizvodnje lijekova antihistaminika. Kao bogat čovjek, Henry Wellcome našao je svoje mjesto u visokom britanskom društvu, pomažući političare, umjetnike i pjesnike poput Oscara Wildea. Za svoje zasluge u Velikoj Britaniji 1932. godine odlikovan je viteškom titulom Sir.

Uspješan u poslu i društvu, Henry Wellcome nije imao sreće u bračnom životu.

Katastrofalan brak

U dobi od 48 godina, 1901. se oženio 26 godina mlađom Syrie Barnardo, kćerkom Thomasa Barnarda, utemeljitelja sirotišta. Dvije godine kasnije dobili su sina Henryja, kojeg su u dobi od tri godine dali na usvajanje jer su puno putovali svijetom. Henry mlađi imao je poteškoća s učenjem, a otac mu je nakon smrti ostavio novac, zahvaljujući čemu je kupio farmu.

Živahna Syrie imala je brojne ljubavne afere, od kojih su najpoznatije one s Harryjem Gordonom Selfridgeom, vlasnikom poznate robne kuće, te piscem Williamom Somersetom Maughamom. S Maughamom je naposljetku dobila i kćer Mary Elizabeth, koja je nakon rođenja dobila prezime Wellcome. Henry Wellcome odmah je zatražio razvod, a cijela je priča izazvala skandal u britanskim novinama. Njihov je burni brak naposljetku okončan 1915. godine.

Henry Wellcome umro je 1936. godine od upale pluća. Prema njegovoj želji, iste je godine osnovana zaklada Wellcome Trust, koja se u početku financirala dividendama od njegove farmaceutske kompanije Wellcome Foundation. Zaklada je u početku raspolagala relativno skromnim sredstvima, no između 1952. i 1985. došlo je do naglog skoka, pa je tako 1985. godine njezina vrijednost iznosila milijardu funti. Velik dio tog novca u Zakladu je stigao zahvaljujući prodaji lijekova protiv leukemije te imunosupresora kod transplantacije organa. Sve do 1986. godine Wellcome Trust bio je jedini dioničar kompanije Wellcome Foundation, koja se te godine pojavila na tržištu pod novim imenom - Wellcome plc.

Tada je Wellcome Trust prodao četvrtinu dionica kompanije, a 1995. godine većinu dionica u Wellcomeu prodao je kompaniji Glaxo. Tako je nastao Glaxo Wellcome, a novo spajanje, s kompanijom SmithKline 2000. godine, dovelo je do stvaranja farmaceutskog diva GlaxoSmithKlinea. Vrijednost Wellcome Trusta prošle je godine iznosila 23,2 milijarde funti, što je, nakon fondacije Melinde i Billa Gatesa, čini drugom najbogatijom dobrotvornom zakladom u svijetu.

Mozak Alberta Einsteina

Zahvaljujući strastvenom interesu za medicinu i njezinu povijest, etnografiju i arheologiju, Henry Wellcome prikupio je tijekom svog života oko milijun predmeta iz cijelog svijeta. Neki od njih postali su vidljivi javnosti kada je 2007. godine otvoren muzej Wellcome Collection, koji ima dva stalna postava: Medicine Man i Medicine Now.

Postav Medicine Man, na čijem se ulazu nalazi portret Henryja Wellcomea, stalna je izložba brojnih predmeta koje je taj zanimljivi čovjek skupljao po svijetu, poput onih koje sam spomenula na početku teksta. Postav Medicine Now kombinacija je moderne medicine i umjetnosti u kojem prevladavaju djela modernih umjetnika Marca Quinna, Lukea Jerrama, Johna Isaacsa, Ellie Harrison i drugih. U ovom dijelu najviše me se dojmila skulptura Johna Isaacsa “I Can’t Help the Way I Feel”, koja dočarava problem pretilosti.

Uz stalni postav, Wellcome Collection organizira i izložbe od kojih neke privlače veliku pozornost javnosti. Tako je izložba “Brains - The Mind as Matter” iz 2012. godine bila atrakcija jer je na njoj bio izložen mozak Alberta Einsteina, ali i mozak serijskog ubojice Williama Burkea. Od sredine svibnja do sredine rujna ove godine bila je postavljena izložba “Teeth” s više od 150 izložaka zubi, proteza, bušilica, zubnih pasti itd. Wellcome Collection godišnje posjeti oko 700.000 ljudi, a ulaz u muzej je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:16