TOMISLAV KLIČKO

POZNATI KOLEKCIONAR POKREĆE UMJETNIČKI SAJAM U LAUBI 'Kod nas nema pravog tržišta umjetnina. To ću promijeniti'

 Darko Tomaš / CROPIX
 

“Vjerujem da nesvrstani, odnosno galerije koje nisu dio službenih institucija, također definiraju suvremenu likovnu scenu kod nas i da imaju što pokazati. Također, takve galerije nemaju neki zajednički okvir u sklopu kojeg djeluju, a koji bi bio relevantan u Hrvatskoj. Sve je to prigoda da se pokrenemo”, kaže Tomislav Kličko, koji je na čelu Laube, najavljujući za Jutarnji “Nesvrstane - tjedan za ljude i umjetnost”.

Nesvrstani počinju 22. svibnja i trajat će pet dana. Zamišljeni su kao direktan susret galerista, umjetnika, kustosa, kolekcionara i publike. Dvanaest galerija prodavat će izbor djela više ili manje poznatih hrvatskih suvremenih umjetnika. Iz Laube navode kako se na taj način može steći ne samo uvid u suvremenu umjetničku produkciju, već i posebnosti koje obilježavaju hrvatsko tržište umjetnina, te galerijski sustav i nezavisnu umjetničku scenu kao jedne od još uvijek nedovoljno vidljivih, ali bitnih aktera. Kličko dodaje: “Kod nas nema pravog tržišta za suvremenu umjetnost, pa nema niti adekvatne potražnje. No, to je moguće promijeniti.”

Street art

Sudjeluju Atelieri Žitnjak/Galerija Žitnjak, Galerija Beck, Galerija Kranjčar, Greta, Zen Contemporary Art Gallery, Lauba - kuća za ljude i umjetnost, Oris - Kuća arhitekture, Galerija Poola, Galerija 90-60-90, Medika/Galerija Siva, Galerija 3.14 i Galerija Tutnplok. Osim galerija, posebno će na štandovima izlagati još šesnaestoro mladih umjetnika. Neki primjeri onog što ćemo vidjeti, pitamo Klička? “Galerija 3.14 izložit će radove Dubravke Rakoci, Galerija Beck Ljerke Šibenik, Oris ilustratoricu Klarxy, ali i crteže arhitekta Alvara Size (dobitnik Pritkzera, op.a.), Galerija Zen Stjepana Šandrka, Ateljei Žitnjak Borisa Greinera, Lauba radove Kristijana Kožula, Tee Jurišić, Stipana Tadića, dua Tarwuk (Bruno Pogačnik i Ivana Vukšić koji žive u New Yorku) i sl”.

Osim štandova na kojima će mladi umjetnici i galeristi prodavati svoje radove, u dvorišnom prostoru kroz čitavo vrijeme trajanja izložbe nastajat će i street art radovi nekih od najznačajnijih imena hrvatske street art scene, kao što su Lonac, Chez 186, Sarme, Mane Mei, potom Miron Milić čiji se rad s prikazom krvavih koljena dječaka ispod kojeg piše “Igrali smo se rata jer je bilo zdravo da smo što više na zraku” već nalazi na zidu kod Laube.

U popratnom programu održat će se i okrugli stolovi i predavanja na temu “Tko nam to educira likovne kritičare?”, “Što uopće znamo o tržištu umjetnina?” i sl.. Poznato je, naime, kako je tržište umjetnina u Hrvatskoj gotovo posve neregulirano, nema konkretnih zakona za tržište, a umjetnine se u pravilu kupuju direktno u ateljeima umjetnika, pa je ovo ujedno i jedna od prigoda da se čitava situacija na tržištu, ali i suvremenoj umjetnosti i kritici, sagleda iz zajedničkog kuta, umjetnika, kritičara i galerista koji na svoj način sudjeluju na ovom tržištu.

U doba kad se na aukcijama prodaju većinom djela Vlaha Bukovca, postoje li uopće kupci za suvremenu umjetnost, pitamo Klička? “Da, Čedo Prodanović, Igor Čičak, Jakov Radošević, samo su neka od imena koja ozbiljnije sakupljaju suvremenu umjetnost. No, kako većina ljudi zapravo ne pozna dobro područje suvremene umjetnosti, nemaju je naviku niti kupovati, ovo je prigoda da promijene navike. Razni stručnjaci, fizičke i pravne osobe pružit će im savjete po pitanju kupnje umjetnina”, tumači dalje Kličko. I dodaje: “Doći će nam i ravnatelj Kunsthalle, Nicolaus Schafhausen, zajedno s kustosicom Vanessom Müller. Među predavačima o teoriji je Krešimir Purgar”.

Bijeli kit

Tomislav Kličko, podsjetimo, jedan je od najpoznatijih hrvatskih kolekcionara suvremene umjetnosti. Iako je prvi rad koji je kupio bila grafika Otona Glihe, kasnije se brzo okreće ka suvremenoj umjetnosti, među njegovim prvim su kupnjama slike Lovre Artukovića, umjetnika koji danas živi u Berlinu. S Artukovićem je svojedobno imao i menadžerski ugovor. Umjetnost voli strastveno, jednom je Ivan Kožarić za njega rekao “da ga nema trebalo bi ga izmisliti”.

Kasnije u njegovu zbirku suvremeneumjetnosti ulaze i mlađi autori, kao što su spomenuti Kožul, potom Ivan Fijolić, Stipan Tadić i sl.: Fijolićevih i Kožulovih radova, ključnih, bilo je dosta na prvom postavu izložbe, 2011., kada je otvorena Lauba. U njegovoj se radnoj sobi nalazi slika Zlatana Vehabovića “Bijeli kit”.

Svojedobno mi je rekao kako mu se financijski do sada isplatilo jedino ulaganje u Julija Knifera, no kako vjeruje da će u budućnosti cijene i ostalim umjetnicima rasti te da ionako nije u ovom poslu radi novaca. Često obilazi i ateljee mladih umjetnika. Prodaje li nekad neke radove iz svoje zbirke? “Da, kako se moja zbirka razvija, profilira, neke radove prodam, druge kupujem”.

Po pitanju Nesvrstanih, u dvorišnom prostoru Laube posjetitelje očekuju kreativne radionice, filmski program i suradnja s Motovun film festivalom, nastupit će Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, Mayales, kao DJ-i: Bocca Soffistifunk, Maminho, Dino, Phillipe (cfsn), Sinke Fresh i dj E-base. Gostuje i Valentino Bošković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:18