UMJETNIČKI PROJEKT

Poznati umjetnici iz Francuske, Španjolske i Australije oslikat će 25 zagrebačkih javnih lokacija

“Okolo” je naziv umjetničkog projekta, njegova drugog izdanja, koji počinje 17. kolovoza i trajat će do 1. rujna, a u sklopu kojeg umjetnici ljeti djeluju po javim zagrebačkim prostorima.

Predviđeno je 25 lokacija u Zagrebu na kojima će stvarati domaći i strani umjetnici, najavljuju se skrivene ulice, zaboravljeni prolazi, zakutci Gornjeg grada. Koje su to sve točno lokacije, organizatori će otkriti nakon što festival počne. Sudjeluje desetak domaćih umjetnika, a među stranima jedan od zanimljivijih je Michael Pederson, slikar po obrazovanju, poznat po svojim uličnim minijaturama.

Za razliku od sveprisutnog trenda golemih murala, Pedersonove su minimalne, opaža ih oko koje bolje zamjećuje. Jedan od njegovih poznatijih radova je kad uz maslačak koji je izrastao usred asfalta stavlja malu ogradu i natpis “Do Not Touch” ili uz rupu na strganoj žičanoj ogradi ispisuje “Otvoreno 24 sata”.

Francuska ima dugu tradiciju ulične umjetnosti, a ove godine u sklopu festivala Okolo gostuju Ella&Pitr, koji su, za razliku od Pedersona i njegovih mini intervencija, autori murala golemih dimenzija, koji se mogu vidjeti u Parizu, Berlinu, Chicagu, Rimu, Mumbaiju, među ostalim. Ovaj se par uličnih umjetnika upoznao 2007. godine od kada i djeluju zajedno. Česti su im motivi uspavani divovi, velike ptice teških krila, hrpe kamenja i slično. Kritičari, inače, njihov rad, opisuju kao “fantastičan, duhovit, dirljiv, neobičan, djetinje nevin, zabavan, slobodan te nepopravljivo zarazan”“.

U Zagrebu će, kako su najavili, oslikati jedan od svojih poznatijih motiva, onaj uspavanog diva. Gdje, nije točno poznato, no treba napomenuti da Ella&Pitr često stvaraju i na krovovima, ne samo na fasadama. Dvojac, inače, poziva ljude da im šalju svoje fotografije uz njihove radove koje onda postave na svojim stranicama. Do sada se odazvalo par tisuća ljudi.

Gostuje i Španjolac Javier Riera, poznat po svojim svjetlosnim instalacijama u pejzažu. Podsjetimo kako se prošle godine u sklopu festivala mogli vidjeti Crveni tepih do Gornjeg grada, kumica na stepenicama Dolca, živopisni likovi u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir.

Događanje, inače, organiziraju Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:42