KULTNI ARHITEKTI

RCR KOLEKTIV U ORIS KUĆI ARHITEKTURE Njihovi projekti očaravaju bajkovitim konceptima

 RCR
U ponedjeljak, 9. studenog u Oris Kući arhitekture otvara se izložba projekata RCR arhitekata

RCR arhitekti ( Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta) projektantski su kolektiv osnovan 1987., iz čijeg ureda rodnom Olotu, gradiću nadomak Barcelona, izlaze projekti koji su dostigli kultni status u krugovima arhitekata, ali i korisnika njihovih prostora. Od suptilnog kupališnog paviljona u rodnom Olotu, preko fascinantnog restorana Les Cols, koji svojom atmosferom privlači brojne zaljubljenike u arhitekturu, pa do najnovijeg Muzeja Soulages u Francuskoj, njihovi projekti očaravaju svojim spojem bajkovitih koncepata i suvremenih materijala.

Ramon Vilalta Pujol rođen je 1960. u Vicu, dok su Rafael Aranda Quiles i Carme Pigem Barceló rođeni u Olotu, Quiles 1961., a Barceló 1962. godine.

Dobitnici su Državne nagrade za arhitekturu u Kataloniji 2005. godine, od 2008. godine su Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres of the République Française, počasni članovi Američkog instituta arhitekture (AIA) od 2010. godine, a nedavno su dobili međunarodnu nagradu Belgijska nagrada za građenje 2011. Od 1989. godine su savjetnici za arhitekturu u nacionalnom parku u vulkanskoj zoni La Garrotxa, a tijekom svojih karijera su podučavali urbanizam (1989. – 2001, Vilalta) i studijske projekte (1992. – 2004., Pigem).

Pobijedili su na brojnim međunarodnim natječajima, u posljednje vrijeme to su Waalsekrook Mediatec u Belgiji, Muzej Soulages u Francuskoj, krematorij Hofheide u Belgiji i zaljev The Edge Business Bay u Dubaiju. Dobitnici su različitih priznanja za svoj rad, a čak dvaput su bili finalisti za nagradu Mies Van der Rohe Europske unije. Nekoliko njihovih radova izlagano je u galerijama kao što je TOTO Galerija MA (izložba Global Ends). Osim toga, njihovi su radovi objavljivani u značajnim časopisima o arhitekturi, kao što je AV, broj 137 ili El Croquis, broj 138. (V), RCR Arquitectes 2003–2007 Los atributos de la naturaleza, RCR by 3C Design, Korea.

Na izložbi u Zagrebu, koja će u Oris Kući arhitekture biti održana od 9. studenog do 22. studenog, pomoću atmosferičnih fotografija predstavit će svoje projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:29