ROĐENDAN

SLAVLJENIČKI PROGRAM MSU Novi, veliki Lončev mural i izložba o politički angažiranim video igrama

“Naslikao sam prolaznike koje sam snimio na ulicama Los Angelesa, New Yorka i Zagreba”, kaže Lonac

“Hat Wearers” naziv je novog golemog murala uličnog umjetnika Lonca koji će se predstaviti danas u prostoru nekadašnjeg muzejskog kafića Muzeja suvremene umjetnosti.

Naslikano je devetero ljudi, većina ih nosi kape ili šešire. Kako kaže Lonac koji je posljednje vrijeme svakodnevno boravio u MSU: “Želja mi je bila da se promatrač osjeća kao da je u gužvi. Iskoristio sam fotografije prolaznika koje sam snimao u gradovima u kojima sam boravio, New Yorku, Los Angelesu, Nanxianu, nekoliko francuskih gradova i u Zagrebu. No, dok im je na fotografijama, naravno, padala sjena s više strana, ovdje pada samo s jedne. I riječ je o prolaznicima koje ne poznajem, dok su na muralima koje slikam vani na ulici većinom prisutni moji prijatelji i poznanici.” Lonac je počeo raditi na muralu dan kada je otvorena izložba “Potraga za stvarnošću - Jadranka Fatur i hiperrealno”, 13. listopada. Ovaj je mural, naime, dio programa, i kako kaže: “Za glavna tri lika koji su najveći koristio sam sprej, za manje figure kist.”

Film o Banksyju

Lonac najavljuje i samostalne izložbe u Parizu i ponovno u Los Angelesu.

Snima i proces stvaranja, što će pokazati na fasadi MSU. Nakon predstavljanja murala, bit će u dvorani Gorgona prikazan dokumentarac “Čovjek koji je ukrao Banskyja”, priča o, kako se navodi, “crnom tržištu umjetnina te pronevjeri i kapitalizaciji ulične umjetnosti”.

Lonac kaže kako je film vidio u Poreču, gdje je premijerno pokazan, te se sad pokazuje i u Zagrebu. “Film počinje 2007., završava deset godina kasnije, i izvrsno prati uličnu umjetnost, od toga kako je smatrana posve ilegalnom, do njezine komercijalizacije. Film je uvod u tribinu koja će se održati 7. prosinca, a moderira Martina Munivrana, kustosica izložbe. Kroz razgovor s autorom saznat ćemo više o umjetnikovoj nedavno započetoj praksi izlaganja u muzejsko-galerijskim institucijama, pri čemu ruši barijere između street art umjetnosti i zidnog slikarstva.

8. prosinca se, inače, čitav dan obilježava dan MSU, na devetu godišnjicu otvaranja ulaz je besplatan, predviđena je i promocija knjige “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980””.

Katalog iz MOMA-e

Ova publikacijasadrži tekstove teoretičara arhitekture i povjesničara umjetnosti, ujedno i suradnika na izložbenom projektu kojim je prikazana arhitektonska produkcija u zemljama bivše Jugoslavije, a koja se odnosi na izložbu koja sve do sredine siječnja traje u njujorškj MoMA-i. Među arhitektima koji su predstavljeni na izložbi su Vlado Antolić, Bernardo Bernardi, Bogdan Bogdanović, Bogdan Budimirov, Dinko Kovačić... Moći će se pogledati i izložba “Games and Politics”, nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea, koja prikazuje politički i socijalno angažirane videoigre.

Posjetitelji će moći isprobati 16 igara koje propituju različite aspekte suvremenog društva, kao što su: politička odlučivanja, rodna problematika, nadzor države, rat dronova, odnos prema izbjeglicama, otpor prema totalitarnim sustavima, moć medija prošla ili aktualna politička događanja i posljedice rata. Predviđeni su stručno vođenje kroz izložbe Andrije Maurovića i Jadranke Fatur...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:10