VELESAJAM KULTURE br.6

Veliki prasak uskoro u Studentskom centru

Već gotovo tradicionalna manifestacija, 6. Velesajam kulture, u organizaciji Kulture promjene Studentskog centra, održat će se od 10. do 15. prosinca u svim prostorima Studentskog centra, ali i izvan njih

Na prošlim Velesajamskim priredbama posjetitelji su se vratili u prošlost i vidjeli budućnost, pokorili Europu i ušli u EU, tematska okosnica ovogodišnje šestodnevne manifestacije bude Svemir!

Ništa se u Svemiru ne događa slučajno pa tako ni u Studentskom centru. U skladu s dinamičnošću svemira, tijekom šest dana festivala Studentski centar postaje Svemirski centar i vodi vas među skrivene galaksije, daruje svemirske maglice i približava zvijezde.

Rusi su u svemir poslali Lajku, zatim Gagarina, Amerikanci Sheparda, a Studentski centar svoju najbrojniju publiku: Studente! Ove će se godine predstaviti niz edukativnih, zanimljivih te zabavnih programa.

U suradnji sa zagrebačkom Zvjezdarnicom, posjetitelji Velesajma moći će, uz prigodno predavanje, uživati u promatranju zvijezda iz prostora same Zvjezdarnice. Voditelj planetarija Tehničkog muzeja, Ante Radonić, održat će predavanja o svemirskim misijama te o bojama dalekog svemira, a Astronomsko društvo “Beskraj” o amaterskoj astronomiji te putem izložbe fotografija zvijezda, maglica i kometa predstaviti ljepotu svemira.

U sklopu likovnog programa, svoje ideje i radove ponovno će predstaviti mladi umjetnici, a nakon sjajne reakcije publike svoje mjesto na ovogodišnjem Velesajmu zasluženo je pripalo i projeku Reci više. Niz mladih kreativaca ima priliku u 25 sekundi i pomoću 25 slika prezentirati svoj rad.

Za kazališni dio ovogodišnjeg Velesajma kulture pobrinut će se Marija Šćekić, multimedijalnom plesnom predstavom Human Error te postfestivalskom radionicom vizualnog programiranja u real time-u. Svoj premijerni nastup na Velesajmu kulture imat će novi projekt Kulture promjene, Književni salon. U trećem izdanju, voditelj Salona Marko Pogačar u goste dovodi tri imena ravno iz svemira!

Dio ovogodišnjeg filmskog programa selektirali su mladi umjetnici Iva Kovač i Elvis Krstulović, koji će približiti Svemir na velikom platnu, a stalni suradnici Kulture promjene, Skate klub Shpaolin, organizirat će premijerno europsko prikazivanje nekoliko filmova na temu skateboardinga i snowboardinga.

Prikazat će se i novi dokumentarni film u produkciji HRT-a, Zvjezdani glasnik redateljice Nane Šojlev, o utemeljitelju moderne astronomije Galileu Galileiju, koji je zbog svojeg sukoba s Inkvizicijom postao najproučavaniji slučaj u povijesti zapadne kulture.

Filmski laboratorij Kulture promjene Klubvizija predstavit će projekt naziva “Film šeta gradom“, rezulatat radionica snimanja i razvijanja 8mm i 16 mm filmske vrpce. Naši filmovi izaći će iz prostora Klubvizije i osvojiti grad!

Ovogodišnji Velesajam predstavit će i nešto novo, projekt srpske umjetnice Ljudmile Stratimirović, naziva „Moda za ponijeti“. Riječ je o multimedijalnom projektu u kojem se isprepliću moda i umjetnost.

Bez glazbe neće proći niti ovogodišnji Velesajam pa je tako stručno vodstvo u rukama bendova Dufus (New York) i Solander (Sweden) te čarobnog Kid 606 koji čini dio nezavisne elektronske američke scene dok će Radio SC uživo prenositi newyoršku radijsku emisiju Beats in Space na velikom screenu.

Posljednja dva dana ovogodišnjeg Velesajma, između ostalog, provest ćemo i u Njirićevom paviljonu, podno zagrebačke Katedrale gdje možete uživati u glazbeno- scenskim performansima (ne)mladih talentiranih umjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:01